Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Balázs János zongoraművész szólóestje a Zeneakadémián

Balázs János zongoraművész szólóestje a Zeneakadémián

A Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata után újra Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében ad szólóestet Balázs János zongoraművész.

Október 24-én Balázs János hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. A Kossuth-díjas zongoraművészt már jól ismeri a közönség magas szintű zongoratechnikájáról, mély zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről. Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek.

A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt.

Az elmúlt hónapokban fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria-hall-ban. Itthon számos koncert mellett országszerte az MVM által életre hívott, közkedvelt MVM ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője volt, több tízezren követték a jelentős koncertet a budapesti helyszínen élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban ebben az évben. Október elején a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet.

Október 24-ei műsorán eredeti Bach, Ravel, Liszt-művek és saját, valamint Liszt és egyéb átiratok egyaránt elhangzanak, illetve szerepel műsoron Dubrovay László Faust-parafrázisa, amely Balázs János előadásában már lemezen is megjelent a szerző zongoraműveinek összkiadásában.

A Zongora 1-ben sorozat koncertjei egyrészesek, a művek szünet nélkül hallhatóak.

Október 24. (hétfő), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

Balázs János zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

C. P. E. Bach: Cantabile, H. 245, Ravel: Pavane egy infánsnő halálára, Albeniz–Balázs: Tangó,

Liszt: Spanyol rapszódia, Schubert–Liszt: Valse caprice, no. 6, Schubert–Tausig–Balázs: Katonainduló, Dubrovay: Faust-parafrázis, Ravel: Le gibet, Liszt: 1. Mefisztó-keringő

November 9-én a Müpában folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Alekszandr Gavriljuk hangversenyével.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

(Fotó: Emmer László)

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz.

Olyan neves művészekkel koncertezett, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. 2013-ban 19 ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a Rising Star díjat.

A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, jelenleg az MMA levelező tagja. Munkásságát a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el. Kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészgeneráció támogatására. Jelenleg a Zeneakadémia egyetemi docense, a Nemzeti Tehetség program mentora, több hazai alapítvány és kuratórium tagja, a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a Cziffra verseny zsűritagja.

Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több tízezren látogatták. Évente egyedülálló szabadtéri zongoraesteket ad MVM ZENERGIA elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt művésztársaival együtt.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.

Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.

2022 májusában elnyerte ImprovisArt című lemezével New Yorkban a Music International Grand Prix első- valamint közönségdíját is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.