Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma

Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország koncertszervező cég. A Zeneakadémia Nagytermében december 8-án első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát. A mű a Concerto Budapest közreműködésével debütál.

Concerto Budapest története régre nyúlik vissza, ugyanakkor napjainkban a dinamizmus, az újítás és az innovatív látásmód jellemzi. Nagysikerű hazai koncertjeik mellett jelentős szereplői a nemzetközi zenei életnek is. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar karmester lesz.

A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra.

A szerző, Hilarion metropolita, 2022 júniusa óta a Budapest-magyarországi Egyházmegye kormányzója.

Hilarion az ortodox egyházi neveltetése mellett már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni is tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Egyházi feladatai mellett csak keveset tudott a zeneszerzéssel foglalkozni, de később újra visszatalált a komponáláshoz, hogy olyan remekműveket alkothasson, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium.

A Karácsonyi oratórium egy nagyszabású, szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű. Az ortodox egyházzene fennköltsége, mély lelkisége ötvöződik benne a nyugati klasszikus zenével, így a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi oly különlegessé a darabot.

A mű világpremierjét óriási érdeklődés övezte Washingtonba, ahol 2007 decemberében több ezer ember előtt mutatták be. Ezt követően New Yorkban, Bostonban majd Moszkvában is hasonló sikert aratott és mind a közönség, mind a kritikusok elismerését elnyerte.

Az esemény jelentőségét az is jól példázza, hogy a modern történelemben ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox püspök művét Észak-Amerika egyik legnagyobb katolikus székesegyházában mutatták be.

“Az oratórium története lényegében egy út a sötétségből a világosság felé, a Messiás fájdalmas várakozásától az emberiség megtestesült Isten általi üdvösségének diadalmas öröméig. Az angyalok Jézust dicsőítő éneke jelen van minden ember énekében. Ezt a közös magasztalást szimbolizálja a kórusok éneke.”- mondta a bemutatót követően Hilarion püspök a műről.

A decemberi koncert további különlegessége, hogy egy színpadi beszélgetéssel indul, ahol ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt.

További információ a www.filharmonia.hu oldalon olvasható.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.