Search
kedd 5 március 2024
  • :
  • :

Cziffra Fesztivál 2023

Cziffra Fesztivál 2023.

A 2023-as Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án Párizs aranykorát és az ’50-es évek pesti kávéházi hangulatát is megidézi a Zeneakadémia Nagytermében. A szervezők zenei és irodalmi meglepetésekkel, izgalmas beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval is készülnek.

Ezen az estén két kiváló zongoraművész lép színpadra, a fesztiválalapító Balázs János és az olasz Sandro De Palma aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította. Valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével.

Műsor: Saint-Saëns: Az állatok farsangja

Bizet: C-dúr szimfónia

César Franck: Szimfonikus variációk.

A koncert nemcsak elsőrangú muzikális élményt, hanem valódi fesztiválhangulatot és sok derűs pillanatot is ígér. Az állatok farsangjának motívumai ott csengenek mindannyiunk fülében, a darab mégis minden alkalommal meg tud lepni kifinomult szellemességével.

A zenei meglepetések ezúttal nem kevésbé fricskás irodalmi élménnyel egészülnek ki, hiszen a tételek előtt Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írt verseit a mű főszereplőiről, azaz tyúkokról, hattyúkról, öszvérekről – vagy éppen zongoristákról.

Az esemény első felében 7. alkalommal kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai több kategóriában.

A második mű szerzőjéről, Bizet-ről kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Alig tizenhét évesen komponálta meglepően érett, friss és eleven C-dúr szimfóniáját, amelyben Mendelssohn, Gounod, Mozart és Rossini világa is felfedezhető. A mű zsenialitása mégis abban rejlik, hogy e sokféle elemből mennyire egyéni, szellemes és ötletgazdag, kiválóan hangszerelt kompozíciót formált az ifjú Bizet.

Franck Szimfonikus variációi ezzel szemben az érett szerző aprólékos műgonddal kimunkált kompozíciói között foglal helyet, nemcsak a témafejlesztés nagyszerűsége, hanem a zenekar és a szólózongora példás egyenrangúsága okán is.

Műsorvezető: Bősze Ádám

Március 5-én

A Magyar Zene Házában Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estjén, megtudhatjuk, mi is a kapcsolat a két világ között. A nemzetközi elismertségű tudós előadásából megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére és ezen keresztül a kreativitásra. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal mutat be Freund Tamás. Az est végén meglepetésként egy kis is örömzenélésben is része lehet a közönségnek.

Április 14-én

A Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében idézi meg a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és Zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is. A bárok és lokálok jelentette sokszínű és végtelen kavalkád, ahol nincsenek korlátok, műfaji határok, csakis örömzene, a világégés utáni újrakezdés mellett egy új esély szimbóluma is, amelynek keretében ismét szárnyra kaphatott Cziffra György ellentmondást nem tűrő tehetsége és virtuozitása. A kitartás, a lázadás, a megalkuvás és a felhőtlen szórakozás ellentmondásos miliője tárul elénk.

A Cziffra Fesztivál ezt követően számos programmal várja a közönséget több helyszínen, amelyről további részletek olvashatók a honlapon www.cziffrafesztival.hu

A programsorozat kiemelt szponzora az MVM.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.