Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Jubileumi sorozat az Orlai Produkciónál

100, 150, 200, 250 – jubileum az Orlai Produkciónál

2023 elején hat produkció ért és ér fontos mérföldkövekhez az Orlai Produkciónál: a Bocs, félrement! a 100., A szív hídjai, a Párterápia és a Valódi hamisítvány a 150., A csemegepultos naplója a 200., A kellékes a 250. előadását ünnepli.

A független színházak helyzete a jelenlegi kulturális, politikai, társadalmi közegben egyre nehezebb. Az Orlai Produkció magánszínházként folyamatosan küzd a fennmaradásért. Őket a tao és a taokompenzáció megszűnése, a Covid és utóhatásai, a rezsi- és egyéb költségek emelkedése jelentős mértékben érinti, ezért bír számukra különös jelentőséggel, ha kerek előadásszámokat érnek meg az előadásaik.

Orlai Tibor a színház igazgatója arra szeretné felhívni a nézőik, a szakma képviselői és a kulturális döntéshozók figyelmét, hogy ebben az évadban több „történelmi pillanathoz” értek.

Magánszínházként nem csupán öröm, de megtiszteltetés, hogy a nézők kitartanak mellettünk, igazolva, hogy van igény a magas színvonalú, igényes szórakoztató előadásokra. Erre utal a Voltunk, vagyunk, leszünk. Együtt, Önökkel. üzenettel készült szpot is, amelyet három hónap alatt közel hatvanezren néztek meg YouTube-csatornánkon – mondja a színház igazgatója.

Majd felsorolja a jubileumi előadásokat: 2016. július 8-án a Szentendrei Teátrummal együttműködésben mutattuk be a Párterápiát Znamenák István rendezésében, Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté közreműködésével. Daniel Glattauer darabja január 31-én érkezett 150. előadásához. Az előadás a Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb kamaraszínpadi előadás Pierrot-díját, Mészáros Mátét pedig a legjobb férfi epizódalakítás Brighella-díjával ismerték el.

A kellékes az idei évadtól a Belvárosi Színházban folytatja páratlan szériáját. Eberhard Streul Parti Nagy Lajos által magyarított, Kern András által pazarul játszott kellékesrevüje, amelyet a Vígszínházzal koprodukcióban vittük színre, február 8-án ért 250. előadásához.

Az Óbudai Társaskör volt A szív hídjai koprodukciós partnere. A bemutatót 2013. június 29-én tartottuk. Novák Eszter rendezőnek fontos volt, hogy hosszú idő után újra Udvaros Dorottyával és László Zsolttal dolgozhatott. „Nem felfogható ez a szám” – fogalmazott Udvaros Dorottya a február 10-én játszott 150. előadás kapcsán, László Zsolt pedig hozzátette, egy színész kevésszer éli meg a pályán, hogy ilyen magas előadásszámot be tud érni egy produkció, de két-három év után érezték, hogy A szív hídjaiban ez a lehetőség benne van.

A jubileumi előadás kulisszái mögött készült kisfilm itt nézhető meg.

Az ünneplés nem marad abba: márciusban két produkciónk is mérföldkőhöz érkezik – avat be Orlai Tibor.

2014 július 10. óta látható aFÜGE-vel készített koprodukciós előadásA csemegepultos naplója,Ötvös András kivételesen virtuóz játékával március 8-án a Jurányi Házban elevenednek meg 200. alkalommal a kolbászok a májasok és a kolozsvárik. A színművész a tatabányai MOST FESZT-en a legjobb alakítás díját nyerte el. Göttinger Pál 2011 óta az Orlai Produkció rendszeresen visszatérő vendége, A csemegepultos naplója volt a második rendezése. Alkotócsapata a regényt adaptáló Lőkös Ildikó, illetve a tárgyanimációért felelő Schneider Jankó bábszínész-bábrendező.

A kilenc évvel ezelőtti próbafolyamatot kisfilm dokumentálta, amely itt nézhető meg.

Március 19-én látható 100. alkalommalBelvárosi Színházban a Bocs, félrement!, a nagy lebukás szimfóniája, amelyet e-mailekben, telefonokon és csevegőprogramokon ad elő Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó ZsuzsaMészáros Máté és Péter Kata. Arról, hogy a Paczolay Béla rendezésében a kulisszák mögött mi történik, itt meséltek a művészek. A jeles vígjátékszerző páros, Billy van Zandt és Jane Milmore komédiája az off-Broadwayről érkezett a Belvárosi Színházba, ahol 2016. november 16-i bemutatója óta folyamatosan nevetetti a közönséget nem csupán élőben, de online is. Az előadás képernyőre adaptált változatát látta Billy van Zandt is, aki kizárólag szuperlatívuszokban beszélt a színészi játékról és a tempóérzékről.

Április 6-án a Valódi hamisítvány érkezik a 150. előadáshozHernádi Judit és Kern András összeszokott párosának néhány nappal később, április 16-án azonban újabb premierje lesz. A Kalamazoo rendezőjét, a marosvásárhelyi Sebestyén Abát jól ismerik a magyar nézők is, ám az Orlai Produkciónál ez alkalommal debütál.

A jubileumok elégedettségre adhatnának okot, de az Orlai Produkció nem pihen: az évad további részében még két bemutatót láthat a közönség – mondja az igazgató.

Tasnádi István rendezi saját darabját, a Tapasztalt asszonyt Péterfy Borival, László Lilivel, Pataki Ferenccel és Schruff Milánnal. A bemutató március 31-én lesz a Jurányi Ház színháztermében.

A nyár pedig egy ősbemutatóval indul: Göttinger Pál saját, A nulladik perc című darabját viszi színre Udvaros Dorottyával, Grisnik Petrával, László Lilivel, Pataki Ferenccel, Rohonyi Barnabással és Ficzere Bélával. A Belvárosi Színházban június 16-17-18-án lesz látható az előadás.

Orlai Tibor azt vallja, hogy a kultúra, így a színház sem sajátítható ki, és a nehezedő körülmények mellett is fontos, hogy születhessenek újra és újra koprodukciók állami és/vagy önkormányzati fenntartású színházakkal.