Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

50 éves a Magyar Karate Szakszövetség

A Magyar Karate 50-dik évfordulóját ünnepli

Különleges esztendő a 2023-as a Magyar Karate Szakszövetség életében. A japán eredetű küzdősport hazai történetének 50-dik évfordulóját ünnepli, és a jubileum zárásaként egy minden eddiginél rangosabb esemény házigazdája lesz – mondták el a sajtótájékoztatón.

Idén ugyanis a sportág történetében először Budapest ad otthont a karate világbajnokságnak, amely ráadásul elképzelhető, hogy a múlt, a jelen és a jövő legnagyobb vb-je lesz. A magyar válogatott számára az egyik fő felkészülési állomás a jövő heti spanyolországi Európa-bajnokság, ahol érmet vár a szakvezetés.

A karate nagy utat tett meg a fél évszázad alatt: kezdetben a tiltás jellemezte, majd a tűrésen keresztül jutott el a támogatásig, 2018 óta pedig a kiemelt sportágak egyike.

Magyarországon mára a karaténak több tízezres tagsága van és versenyzőik számos bajnoki címet és érmet nyertek a felnőtt és korosztályos világversenyeken. Ezek közül a legjelentősebb Hárspataki Gábor olimpiai bronzérme, amelyet a sportág ötkarikás bemutatkozásán, a 2021-es tokiói játékokon szerzett.

Az MKSZ világversenyek rendezőjeként is kitett magáért: 2013-ban felnőtt, 2020-ban pedig kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságnak volt házigazdája Budapest. Mindkét esemény nagyszerű sikerekkel zárult, mind a rendezés, mind az eredmények tekintetében. Ugyanez a cél az őszi hazai rendezésű világbajnokságon, amely az MKSZ részéről egyúttal az 50 éves évforduló záróeseménye lesz.

 Az őszi budapesti karate vb 50 év megkoronázása. A Papp László Budapest Sportarénában október 24. és 29. között sorra kerülő világbajnokságot a Karate Világszövetséggel (WKF) és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel (NRÜ) közösen, társrendezőként bonyolítja le a Magyar Karate Szakszövetség.

A magyarországi vb-t követően a WKF megváltoztatja a világbajnokságok rendszerét: eddig minden ország kategóriánként egy versenyzőt indíthatott, ám ezentúl egyéniben 32-32 legjobb vehet részt a vb-n – amely helyekre kvalifikálni kell majd –, és külön világbajnokságot rendeznek a csapat versenyszámokban.

Miután a budapesti lesz az utolsó „nagy” világbajnokság, elképzelhető, hogy részvételi rekordot dönt, méghozzá olyat, amelyet a jövőben sem lehet majd felülmúlni. A magyar válogatott részéről, érmekben bízik a szövetség vezetése.

Jövő héten Eb-n indulnak a legjobbak

A hazai világbajnokság egyik fontos felkészülési állomása a jövő héten szerdától vasárnapig tartó spanyolországi karate és para-karate Európa-bajnokság, ahová teljes csapattal, 27 versenyzővel vág útnak a magyar válogatott.

 

A szakvezetés Guadalajarában is éremszerzésben bízik. A tavalyi Európa-bajnokság remekül sikerült: György Dániel személyében a sportág történetében először felnőtt magyar Európa-bajnokot ünnepelhettek, és a végül ezüstérmes Boussebaa Aicha volt az első nő, akinek felnőtt Eb-n sikerült a döntőbe jutás. A para-karatésok révén három éremnek örülhettek egy éve, köztük Kákosy Olívia aranyának.

Európa-bajnokság, Guadalajara induló magyarok:

Formagyakorlat (kata) 

Férfiak – Nagy Botond Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)

Nők – Sterck Laura Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem (kumite): 

Férfiak – 60 kg: Csöppü Bence, 67 kg: Tadissi Martial, 75 kg: Hárspataki Gábor, 84 kg: György Dániel, +84 kg: Frankó Dániel, Csapat: Magyarország (Botos Botond, Csöppü Bence, Dvorák Ádám, Frankó Dániel, György Dániel, Hárspataki Gábor, Tadissi Martial)

Nők – 50 kg: Jakubovics Dalma, 55 kg: Baranyi Zsófia, 61 kg: Ilankovic Aleksandra, 68 kg: Pap Dorottya, +68 kg: Boussebaa Aicha, Csapat: Baranyi Zsófia, Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Pap Dorottya

Para-karate Kerekesszékesek: Férfiak – Molnár Csaba, Nők – Dobos Réka

Értelmileg akadályozottak: Férfiak – Csatári János, Miklósics Péter, Nők – Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra