Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Anima Musicae Kamarazenekar

Anima Musicae Kamarazenekar meghírdette a 2023/24-es évadát

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar sajtótájékoztatón jelentette be a 2023/24-es évadát, ahol az újságírók egy kis ízelítőt is kaptak a zenéjükből.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es megalakulása óta több nemzetközi verseny (SCL Fesztivál – Bécs, Musikverein, kiemelt 1. díj, T. I. M. Competition, Párizs, 3. díj) és hazai díj (Artisjus-díj, Junior Prima-díj, Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím) kitüntetettjeként Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Az együttes visszatérő vendége a legnevesebb koncerttermeknek, mint a Zeneakadémia, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus, és olyan rangos fesztiváloknak, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nomus Fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest, az Ars Sacra Fesztivál, a belgrádi Guitar Art Festival vagy a bilbaói Musika Festival. Az Anima Musicae a legnevesebb szólistákkal ápol baráti kapcsolatot, akik mindig szívesen játszanak együtt az együttessel. Visszatérő partnereik Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, David Grimal, Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás, Alexander Sitkovetsky, Kirill Troussov.

 

A sajtótájékoztatón G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője mutatta be az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseiket, a hamarosan megjelenő új Vivaldi: Négy évszak lemezüket, valamint bérletsorozataikat. Az eseményen részt vett Oláh Vilmos, Liszt-díjas hegedűművész.

 

A Grandioso bérlet a Zenekadémián, Animato bérlet a Nádor teremben és újdonságként Klassz(ik) Liget az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében várja a zene iránt érdeklődőket.

A Zeneakadémia Nagytermébe tervezett GRANDIOSO bérlet ezúttal is a nemzetközi koncertélet kiválóságait vonultatja fel, akikkel közösen nem mindennapi, rendkívül sokszínű műsorokat álmodott meg az együttes. A világ legismertebb trombitaművésze, Szergej Nakarjakov és az ígéretes portugál zongoraművész, Raúl da Costa november 29-én, a legendás csellóművész, Perényi Miklós 2024. február 8-án, valamint az üstökösként csillogó Baráth Emőke énekművész 2024. május 16-án lesz vendége az Anima Musicae-nek.

Az ANIMATO bérletükben a legkiválóbb hazai hegedűművészek érkeznek egy-egy este erejéig a zenekar élére vendégkoncertmesterként, hogy változatosságukban gyönyörködhessünk. A zenekar vendége lesz november 17-én Bánfalvi Béla Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a pécsi Tudományegyetem hegedű tanszakvezető professzora; december 8-án Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere, 2024. január 13-án Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, valamint 2024. február 24-én Kalló Zsolt Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Capella Savaria koncertmestere. A fiatal kamarazenekar kivételes befogadó közegével sajátítja el a vendégek játékmódját és zeneiségét, hogy ezzel is új színt vigyenek a hazai koncertélet vérkeringésébe.

A zenekar művészei az idei évadban új sorozatot is indítanak: az Erzsébetligeti Színházban induló kamarazene sorozat, a KLASSZ(IK) LIGET a kamarazene népszerűsítését tűzte ki céljául. A három este egy-egy inspiráló zenei nagyváros – Budapest (október 15.), Párizs (november 19.) és Bécs (december 10.) – izgalmas atmoszféráját idézi meg vonós kamaraművek tükrén keresztül.

Az együttes az Óbudai Társaskörben is folyamatosan jelen lesz: október 1-jén, a zene világnapján Rolla János vezetésével lép fel, és több alkalommal találkozhat vele közönsége a Nagy Himnusz Sztori közreműködőjeként is. Hagyományos évadzáró, június 20-i koncertje mellett egy meglepetés Bachiádával is készül az Anima Musicae Dinyés Soma művészeti koncepciójával. Utóbbi művész közreműködésével, G. Horváth László szólójával vették lemezre Vivaldi leghíresebb művet, a Négy évszakot, amely várhatóan 2024 tavaszán kerül forgalomba a Hungaroton Kiadónál.

Országjáró kamarazenekarként az Anima Musicae folytatja Filharmónia-turnéját Balázs János zongoraművésszel: idén többek között Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Zalaegerszegen lépnek fel, valamint Szergej Nakarjakov trombitaművésszel és Raúl da Costa zongoraművésszel Békéscsabán november 30-án.

Az Anima Musicae missziójának tekinti az ifjúság zenei nevelését. Önállóan és a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, valamint a Lázár Ervin Program keretében több mint 50 különböző településen adnak elő élő klasszikus zenei műsort iskolákban és művelődési házakban.

A zenekar rangos külföldi meghívásoknak is eleget tesz az évadban: a bécsi Musikverein színpadán 2023 novemberében egy osztrák-magyar koprodukcióban vesznek részt, 2024. áprilisában Isztambulban és Ankarában játszanak Gwendolyn Masin hegedűművésszel, 2024 nyarán a portugál Festival Internacional de Música da Póvoa de Varzim, valamint az olasz Emilia Romagna Imola vendégei lesznek.

További információ: https://www.animamusicae.hu