Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Madách 200

Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Madách Imre-emlékév keretében Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész által készített éremsorozaton keresztül mutatja be „Az ember tragédiája” című művet a tárlat.

A megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a Madách-kiállítás egy finom jelzés, amivel a Múzeum azt fejezi ki, hogy milyen fontos a számára Madách Imre. Megjegyezte azt is, hogy a Petőfi-emlékév árnyékában valamelyest meghúzódott a Madách-emlékév, ezért nem véletlen, hogy Az ember tragédiáját már hétszer megrendező Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját hívta meg a kiállítás megnyitására, ezzel is hangsúlyozva Madách Imre jelentőségét.

Vidnyánszky Attila, Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója megnyitóbeszédében kitért arra, hogy véleménye szerint már az is egy csoda, hogy ezt a művet egy magyar ember írta, és tapasztalata szerint ahogy az évek telnek és az ember egyre több és több szöveget, irodalmi műalkotást olvas, konstatálja, hogy alig van ehhez fogható mű.

Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke köszönetet mondott az alkotóknak, majd bemutatta az érmeket. Kiemelte, hogy ez az éremsorozat az eddigiekkel gyökeresen szembe megy azért, mert Szabó Imrefia Béla nem megrendelésre készítette az érmeket, hanem abból kifolyólag, hogy a Madách-év megihlette.

A Magyar Nemzeti Múzeum Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítása Madách Imre legjelentősebb művének kortárs művészeti reflexiójára épül. A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel. Az érméken látható ábrázolások alapját Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai jelentik, aki előbb a rajzait gipsz szobrokként alkotta meg, majd Szabó Tamás ötvösművész ezekből érmeket készített.

A kamaratárlaton Jankovich Marcell azonos című rajzfilmjének részletei is megtekinthetők.