Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Budapest Ballet Grand Prix

BUDAPEST BALLET GRAND PRIX 2023

A Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2023 november 21-24 között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, Budapest Ballet Grand Prix néven.

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15-24 éves korosztályba tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára kerül meghirdetésre különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt.

A beharangozó sajtótájékoztatón Kiss János Kossuth-díjas balettművész, az Egyetemet fenntartó kuratórium elnöke elmondta, régi álma volt, hogy újra legyen egy igazán rangos professzionális klasszikus balettverseny Magyarországon, ami most megvalósul.

Nagy Tamás Zoltán a Magyar Táncművészeti Egyetem Művészeti Tanácsának elnöke, egyetemi docens, a Budapest Ballet Grand Prix versenyigazgatója a zsűri erősségére hívta fel a figyelmet: a táncvilág  nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll.

A zsűri tagjai: Thomas Edur CBE – az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa. Suejin Kang – a Stuttgarti Balett egykori szólótáncosa és a Koreai Nemzeti Balett művészeti vezetője. Daria Klimentova – az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa, a Royal Balett Upper School tanára, a prágai Nemzetközi Balett Mesterkurzusok alapítója és szervezője. David  Makhateli – a londoni Royal Balett egykori szólótáncosa, a D end D Art Productions és a Grand Audition alapító igazgatója, a Királyi Balett, a Holland Nemzeti Balett, a Párizsi Opera, a Finn Nemzeti Balett és a Svéd Királyi Balett meghívott vendégtanára. Solymosi Tamás – a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, balettművész, koreográfus. Anna Tsygankova – a Holland Nemzeti Balett szólótáncosa.

Az eseményen felszólalta még Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, aki beszámolt arról, hogy 21 ország 110 versenyzője nevezett a BBGP-re, ami azt jelzi, hogy van igény egy professzionális balettverseny megrendezésére Közép-Európában. Mivel az Egyetem egyik fő célja, hogy Európa meghatározó táncművészképző intézménye legyen, ezért külön öröm hogy ekkora érdeklődés nyilvánult meg az első alkalommal kiírt verseny iránt.

A sajtótájékoztatón részt vett a Magyar Szent István -renddel kitüntetett, Kossuth -díjas koloratúrszoprán operaénekesnő Miklósa Erika is, aki elmondta:” Hatalmas megtiszteltetés, hogy főtámogatóként lehetünk részesei a világszínvonalúnak igérkező, nemzetközi klasszikus balettversenynek, az első Budapest Ballet Grand Prix-nak… Szívből ajánlom a táncművészetek kedvelőinek, hogy látogassanak ki a háromnapos eseményre és tekintsék meg a jelen és a jövő színpadi csillagainak produkcióit”.

A BBGP célja, hogy Közép-Európa legismertebb és legelismertebb balettversenyévé váljon. A verseny lehetőséget kínál fiatal táncosoknak a nemzetközi táncéletben való megmérettetésre, kitűnésre, ösztöndíjakat és karrierlehetőséget biztosít a legkiemelkedőbb táncosok számára, valamint a magyar kultúra, tánc és táncoktatás értékeit és eredményeit közvetítheti a világ felé. A Budapest Ballet Grand Prix fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.

 

Az eseményt az M5 kulturális csatorna műsorvezetője Morvai Noémi az esemény kommunikációs vezetője, Mezei Dániel társaságában moderálta, mivel az M5 december elején részletes összefoglalót sugároz a Budapest Ballet Grand Prix Müpában tartott Gálájáról.