Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

Vermeer – a legátfogóbb életmű kiállítás

A fény mestere

Az Exhibition on Screen, ez az úttörő angol filmsorozat, mely bő egy évtizede ontja a többszörös díjnyertes és közönségkedvenc képzőművészeti dokumentumokat, örömmel jelenti be következő epizódját: a Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás címűt, mely 2023 novemberében jelenik meg a hazai művészmozikban.

A lélegzetelállító dokumentumfilm arra hívja a nézőket, hogy legyenek részesei ennek a különleges kiállításnak, amely olyan mint egy magánvetítés, melyet a Rijksmuseum igazgatója és a tárlat kurátorai vezetésével tekinthetnek meg, nagy vásznon.

Ez a jelentős retrospektív összeállítás kizárólag „a fény mesterével” foglalkozik, hiszen 35, a világban szétszórt, ismert munkájából 28-at felsorakoztat. Soha ezelőtt nem szerepelt ennyi Vermeer mestermű egyetlen épületben!

David Bickerstaff  aki Pissaro, az impresszionizmus atyja, Napraforgók vonzásában rendzezője, olyan Vermeer remekműveket mutat be a rajongók nagy örömére, mint a Lány gyöngy fülbevalóval, A geográfus, Tejet öntő nő, vagy épp a frissen restaurált Levelet olvasó lány nyitott ablaknál címűt. Teszi mindezt úgy, ahogy a mozi közönségén kívül senki nem láthatja őket!

De nemcsak ennek a ragyogó XVII. századi művésznek a munkáival ismerkedhetünk meg a film révén! Képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról, akik új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

A holland mesterek legnagyobbika, Johannes Vermeer (1632–1675) Delftben működött. Életművéről leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképeire; előzmény nélküli élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettájára és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódjára asszociálunk. Pazar kelmék, himbálózó fülönfüggők teszik ezeket a festményeket szemet gyönyörködtetőkké.

Vermeer páratlan varázsát példásan adja vissza a Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás, melyet David Bickerstaff rendezett Phil Grabsky producer felkérésére.

NÉHÁNY BRIT ÚJSÁGBÓL VETT IDÉZET

„Egy olyan kiállítás, melyért érdemes meghalni… Valóságos csoda” The Guardian

„Vermeer, ahogy soha többé nem láthatjuk” The Guardian

„Szinte tökéletes összegzés” The Observer

„Életem egyik legmeghatározóbb élménye. No és az Önöké is!” The Sunday Times

„Eddig azt hittük, ismerjük. Kiderült, hogy dehogy!” The Sunday Times

„A szavunk elállt” The Times

Előzetes: Kattintson ide a megtekintéshez!

Az EXHIBITION ON SCREEN-ről

Az Exhibition on Screen olyan szélesvásznú utazásra hív, mely a történelem legkedveltebb képzőművészeinek magánéletébe és pályafutásába nyújt betekintést. A parádés névsorban olyan személyeket találunk, mint Frida Kahlo, Van Gogh, Lucian Freud, Rembrandt, Matisse, Munch vagy éppen Manet.

Eddig az Exhibition on Screen sorozatban több mint 30 film jelent meg, melyekre több mint 4 millió jegyet vásárolt a nemzetközi közönség: Londontól Los Angelesig, Berlintől Brisbane-ig, Caracastól Cape Townig. A Seventh Art Productions, az Exhibition on Screen sorozat filmkészítő vállalkozása 2023-ban elnyerte a Legjobb Dokumentumfilmnek járó BAFTA-díjat, és a Legjobb Operatőrnek járó BAFTÁ-ra is előterjesztették – hogy csak a legutóbbi díjat és jelölést említsük.

Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás film vetítése 2023 novembere

Rendezte: David Bickerstaff

Producer: Phil Grabsky

Vetítési ideje 90 perc

Magyarországi és közép-kelet-európai forgalmazó: Pannonia Entertainment.