Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR

Híres operaáriák és operettek

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Medveczky Ádám karmestert kérte fel a 2024. március 21-i hangverseny vezénylésére és a műsor összeállítására, sikeres karmesteri pályájának 50. évfordulója tiszteletére. Ezen az esten Erkel és Kodály több színpadi művéből áriák, dalok és zenekari részletek, továbbá Ifj. Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre híres operettjeinek népszerű dallamai csendülnek fel  március 21-én a Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

1974-ben, a Magyar Televízió meghirdette első nemzetközi karmesterversenyét. Az eredmény ismert és felejthetetlen: az első díjat Kobayashi Ken-Ichiro, a második díjat Medveczky Ádám nyerte. A verseny első fordulóján mindketten a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelték, és az akkor kezdődő kölcsönös barátságot e fél évszázad alatt számos közös munkával, nagysikerű előadásokkal, hazai és külföldi turnékkal tették emlékezetessé.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és az egész magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, aki pályafutása alatt több mint hatvan operát és megszámlálhatatlan hangversenyt vezényelt.

A március 21-i hangversenyen eredetileg Sümegi Eszter – szoprán lépett volna fel (az Operaház vezető énekese, aki szintén ebben az évadban ünnepli rendkívül sikeres énekesi pályafutásának 30. évfordulóját), de váratlan betegsége miatt Rőser Orsolya Hajnalka szoprán lép színpadra, Boncsér Gergely – tenor (az Operaház magánénekese) mellett.

Sajnos Medveczky Ádám egészségi állapota sem teszi lehetővé, hogy jelen legyen és vezényeljen ezen az estén. A Híres operaáriák és operettek című hangversenyen Christoph Campestrini karmester vállalta Medveczky Ádám helyettesítését, aki több éve visszatérő vendégkarmester a MÁV Szimfonikus Zenekarnál.

Christoph Campestrini

1968-ban született Linzben. A rendkívül aktív, világjáró karmester Anton Bruckner városában, a róla elnevezett Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd az Amerikai Egyesült Államokban, a Julliard Zeneakadémián tanult zeneszerzést és vezénylést, a Yale Egyetemen pedig filozófiát és nyelveket – anyanyelvén kívül angolul, olaszul, franciául, oroszul és spanyolul beszél. Karmesteri tevékenysége az egész világra kiterjed és mind a szimfonikus zene, mind az opera területén rendkívül aktív. Vezényelte a London Symphony Orchestra, a Berlini Deutsches Simphonieorchester, a Mozarteum, a Frankfurti, Bécsi, Prágai, Moszkvai, Budapesti Rádió, Toulouse, Sevilla, Mexikó, Szöul, Tajvan, Észak-Amerikában pedig   Philadelphia, Houston, Detroit, Indianapolis, Florida, Vancouver, Ottawa, Quebec zenekarait. A Klosterneuburgi Operafesztivál és a Dubrovniki Nyári Fesztivál művészeti vezetője, rendszeresen vezényel operákat Essen, Torino, Cagliari, Düsseldorf, Minnesota, Montreal, Edmonton és Osaka dalszínházaiban, de Budapesten, a MÁV Szimfonikusok közönségét is meghódította attraktív vezénylésével.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2024. március 21. (csütörtök), 19.30

Műsor

Erkel: Hunyadi László – részletek

Nyitány

László áriája (I. felvonás)

Palotás

La Grange ária

Kodály: Háry János – Intermezzo

Kodály: Székely fonó – A csitári hegyek alatt – kettős

Erkel: Dózsa György – Fegyvertánc

Erkel: Bánk bán – Melinda áriája (III. felvonás)

Hazám, hazám – ária

Ifj. J. Strauss: A cigánybáró

Nyitány

Barinkay belépője

Ki esketett? – duett

Lehár Ferenc: Arany és ezüst keringő, op. 79

Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja dal

Kálmán Imre: Marica grófnő – Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket

ifj. J. Strauss: A denevér – Csárdás

Éljen a magyar! polka, op.332

Közreműködik: Rőser Orsolya Hajnalka – szoprán, Boncsér Gergely – tenor, vezényel: Cristoph Campestrini

Jegyek: https://mavzenekar.hu/event/hires-operaariak-es-operettek/