Search
szombat 27 július 2024
  • :
  • :

29. Duna Karnevál

A néptánc európai ünnepe

Karneváli hangulatban nemzetközi és hazai néptáncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 29. Duna Karnevált június 7 -14 között Budapesten. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép a Cimbaliband, a Kecskemét Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, emellett többek között látványos karneváli felvonulással, nemzetközi táncházzal, a VI. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket. 

Nemzeti Múzeum kertjében felállított nagyszínpadon fergeteges gálaműsorral és tértáncházzal mutatkoznak be a hazai és külföldi táncegyüttesek és a hazánkban élő nemzetiségek, emellett népzenei koncertekkel várják a népi kultúra iránt érdeklődőket június 7. és 9. között.

Június 7-én a nyitónapon a Kárpát-medence tánchagyományaival és a hazánkban élő nemzetiségek színes népi kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait az ifjúsághoz szóló üzenetét jeleníti meg a néptánc nyelvén a Duna Művészegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes.

Június 8-án immár a hatodik alkalommal rendezik meg a nagysikerű FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját, ahol a legjobb nemzetközi és hazai gyermek táncegyüttesek mutatják be produkciójukat. Majd fellép a Cimbalibandés bemutatja tánckoncertjét a Kárpátalja Néptáncegyüttes.

Június 9-én igazi látványossággal, karneváli felvonulással köszöntik a fellépők a fesztivált Budapest belvárosában. Külföldi és hazai népzenekarok, táncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok, hagyományőrző tánc és zenei csoportok színes kavalkádja teremt majd utánozhatatlan karneváli hangulatot Budapest szívében. A felvonulást az együttesek gálaműsora követi, az estet pedig az Európai Uniós elnökség tiszteletére az európiai – holland, bolgár, spanyol, török és szerb – vendégegyüttesek közös műsora zárja.

A fesztivál első hétvégéjen villámcsődülettel kápráztatják majd el az utca népét Budapest legszebb terein.

Június 10-én a Kobuci-kertben Nemzetközi Táncházzal várják az érdeklődőket.

Június 13-án az Erzsébetligeti Színházban tartják a XIII. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

A Pomázi Művelődési Központban a 29. Duna Karnevál Nemzetközi fellépői mutatkoznak be.

Június 14-én, a fesztivál zárónapján a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének közös műsorát láthatja majd a közönség. Az est első részében a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek mutatják be műsorukat, majd a második részben egy művészi együttműködésben megvalósuló előadást láthatnak Örömóda címmel, melyet Magyarország Európai Uniós elnöksége alkalmából állítottak színpadra a magyar, bolgár, holland, szerb és török együttesek közösen.

A műsor szellemisége egymás kultúrájának, identitásának tiszteletén alapul, az előadás az egyes népek népzenei és néptánc kincsének közös ünneplése a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az Európai Uniós tagállamok és csatlakozó országok képviseletében meghívott néptáncegyüttesek sodró erejű előadásában.

A műsor szerkesztő koreográfusa Mihályi Gábor, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, zenei szerkesztője Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, Dulai Zoltán, a Népművészet Ifjú Mestere, koreográfus-rendezője a Harangozó Gyula-díjas Juhász Zsolt a Duna Művészegyüttes vezetője.

Fesztiváligazgató: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész.

További információ: www.dunakarneval.hu

https://www.facebook.com/DunaKarneval