Search
hétfő 15 július 2024
  • :
  • :

32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Az idei paksi 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált stílusosan, a Rockmúzeumban jelentették be Budapesten. Öt színpadon, ötven koncertet hallhat majd július 1-7-ig a közönség.

Gárdai Ádám főszervező arról adott tájékoztatást, hogy a Gastroblues Fesztivál eddigi fő helyszínét, az ESZI Csarnokot idén felváltja a sokkal jobb akusztikájú ASE Sportcsarnok. A klubkoncertek az ASE étteremben és a Gastroblues Klubban, a templomi koncertek pedig az Evangélikus Templomban lesznek. A Kárpát-medencei Gastroblues Piknik helyszíne az ASE Sporttelep.

A sztárfellépői a magyar klasszikusok mellett – mint amilyen az Omega Testamentum, a Szebényi–Gotthard duó, Szebényi Dani és Mike Gotthard, az Ismerős Arcok vagy éppen a 75 éves Deák Bill Gyula – olyan nevekre számíthat a bluesra éhes közönség, mint az olasz gitárvirtuóz Matteo Mancuso vagy éppen a francia rockgitáros hölgy, Laura Cox. Matteo Mancuso szicíliai gitárvirtuóz a triójával érkezik Paksra. Szintén a zenekarával jön az egyre népszerűbb francia rockgitáros hölgy, Laura Cox is – mondta Benkő Zsolt zenész, a fesztivál idei műsorvezetője a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a különleges jobbkezes ujjtechnikával játszó, 27 éves Matteo Mancuso a YouTube-on szerzett hatalmas népszerűséget videóival, a nemzetközi blues színtér egyik legfelkapottabb tehetsége. A blues mellett játszik szvinget, dzsesszrockot, hard rockot és countryt is. Zenélt már együtt Al Di Meolával, Steve Vai-jel és Joe Bonamassával is. A másik külföldi előadót, Laura Cox-ot szintén az internet népe emelte fel, és eddig három lemezt készített.

A fesztivált idén is támogatja Paks önkormányzata, mondta Szabó Péter a város polgármestere.

Az MVM Zrt., Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a fesztivál Pakson mindenkinek szívügye, és fontos, hogy legyen ilyen rendezvény, különösen a mostani nehéz években.

A Gastroblues Fesztivál évek óta támogatja a Paks egyik testvérvárosában, a kárpátaljai Visken működő óvodát. Az ottani helyzetet rendkívül megnehezíti az ukrajnai háború, városunk idén is segíti az intézmény fennmaradását azzal az összeggel, amely a fesztivál jótékonysági főzőversenyének kóstolójegyeiből, a templomi koncertek jegyeiből, valamint a a borbarát találkozó bevételeiből származik – mondta Süli János, Paks fideszes parlamenti képviselője, a fesztivál védnöke.

Július 5-én az ASE Sportcsarnokban játszik a fesztivál idei magyar fellépői közül a legendás Omega együttes örökségét őrző Omega Testamentum a dobos Debreczeni Ferenc vezetésével.

Július 7-én lép fel az idén 25 éves Ismerős Arcok, valamint a 75 éves Deák Bill Gyula és zenekara az ASE Sporttelepen.

A Szebényi-Gotthárd duó, vagyis a Blues MD Vitáris Ivánnal és Ganxsta Zolee-val ad koncertet, de közönség elé lép a Tornóczky All Access; Németh Károly vezetésével, Kézdy Lucával és Závodi Jánossal kiegészülve a Mini együttes; a templomi koncerteken pedig több határon túli formáció mutatja meg magát, így a rozsnyói Pál Balázs Jenő Band vagy a kézdivásárhelyi Brothers Zenekar.

Július 5-6-án lesz a hagyományos borbarát találkozó, az érdeklődők számos helyi pincészet borait kóstolhatják meg.