Search
szombat 7 szeptember 2024
  • :
  • :

Kertész/Kópiák

Új időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, majd Kalla Zsuzsa, irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója nyitotta meg a kiállítást.

Tomka Gábortól megtudtuk, hogy 2021-ben 1163 fotó érkezett New Yorkból Budapestre. Ezek zöme André Kertész kivándorlása előtt készült. A korai képek bepillantást engednek a majdani művész családi viszonyainak, tapasztalatainak koordinátarendszerébe. A Nemzeti Múzeum kiállítása világpremier a fotográfiában és Budapesten!

Kalla Zsuzsa elmondta, hogy André Kertész 1925 előtt készített vintázskópiáiból válogattak és arra keresték a választ amikor Kertész nyomába szegődtek, hogy milyen terek, milyen emberi és szakmai kapcsolatok formálták az ifjú André Kertészt?

Mire és miért használhatta a kamerát? Hogyan mozdult ki a rá váró életlehetőségek közül, és hogyan változtak érzékelésének határai a háborúban, a természetben, végül a fényképezés segítségéve.

A kiállítás fókuszában nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét.

Szerelmek és szenvedélyek, életveszély és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt Kertésznek, aki 31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. A kiállítás ennek az indulásnak a hátterét fürkészi, és először tárja a látogatók elé.

A Kertész/Kópiák című tárlaton az érdeklődők válogatást csodálhatnak meg a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből. A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.