Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

40. Budapesti Tavaszi Fesztivál

40. BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL – MISSZIÓ ÉS FESZTIVÁLTÖRTÉNET

Beharangozó sajtótájékoztatót tartottak november 6-án a MÜPA-ban a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán, amely 2020. április 3-án kezdődik majd, és egészen április 19-ig tart.

Az eseményen részt vettek a fesztivál korábbi és jelenlegi vezetői – Zimányi Zsófia aki 1989-től 15 évig volt a Budapesti Fesztiválközpont vezetője (jelenleg a Rózsavölgyi Szalon igazgatója), Villegas-Vitézy Zsófia aki három évig volt a BTF ügyvezető igazgatója (jelenleg a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője), Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója és Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője – akik felidézték a Fesztiváltörténet legszebb pillanatait.

Az elmúlt negyven év lenyűgöző sikertörténet, amelyre nagyon büszkék lehetünk. A budapesti kulturális helyek és a város széles körű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, a hosszú távon előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően évről évre olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg. Ezért is különleges, amit a budapestiek és az ide látogatók számára nyújtunk – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke.

A helyszínekről megtudtuk, hogy szélesre tárták a kapukat …

Fontos szempont volt számunkra, hogy minél szélesebbre nyissuk a kaput, ott vagyunk a jelentősebb budapesti kőszínházak mellett a független, alternatív teátrumokban is. A főváros legnagyobb koncerttermein és előadó-művészeti központjain kívül kisebb kamaraterekben, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen vannak a programjaink, művészeink.

Ma már bátran és büszkén kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi eseménysorozatává vált – hangsúlyozza Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja.

Majd bejelentették az eseménysorozat első fellépőit és tájékoztattak a fesztivál fókuszpontjairól, kiemelt programjairól, az eseménysorozattal kapcsolatos újdonságokról.

A fennállásának 40. évfordulójára készülő Budapesti Tavaszi Fesztivál világsztárokkal és a hazai művészeti élet megkerülhetetlen alkotóival fog ünnepelni. Már maga a nyitóelőadás is valódi különlegesség: a szintén négy évtizedes múltra visszatekintő legendás táncegyüttes, a Győri Balett és a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész-zeneszerző, Lajkó Félix Giselle-bemutatóval köszönti a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Igazi szenzációnak ígérkezik Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operájának magyarországi bemutatója is: a Samuel Beckett drámája nyomán írt művet Milánóban, a Teatro alla Scalában mutatták be, és azonnal a műfaj egyik legrangosabb díját – International Opera Awards – nyerte el a világpremier kategóriában, április 10-én pedig végre Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben látható majd.

Áriaesttel érkezik a világ vezető bel canto énekese, Lawrence Brownlee és az elmúlt évtized egyik legfényesebb operacsillaga, Kristīne Opolais, Bach Máté-passiójával áll színpadra a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe, a kiváló trombitaművész, Szergej Nakarjakov pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral ad közös koncertet. Az Amsterdam Baroque Orchestra és alapító karmestere Ton Koopman Händel itáliai korszakának egyik legnagyszerűbb kompozíciójával, a Feltámadás című oratóriummal érkezik.

A fizikai színház műfajának ikonikus alkotója, a brit DV8 társulat alapítója, Lloyd Newson a 25 évvel ezelőtt bemutatott, mérföldkőnek számító Enter Achilles című mozgásszínházi előadás felfrissített variációját hozza el Budapestre. A Ballet Rambert és a londoni Sadler’s Wells koprodukciójában újjászületett koreográfia a Trafó Kortárs Művészetek Házában bizonyítja, hogy még ma is érvényes, és épp olyan magával ragadó, mint negyed évszázaddal ezelőtt.

Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ez 2020-ban sem lesz másként, ráadásul ez alkalommal egy igazi zenei csemege szerepel a programban. A Staatskapelle Weimarnak köszönhetően 2018-ban Liszt-világpremierre kerülhetett sor, ekkor mutatták be ugyanis a Sardanapalo című operatöredéket. A weimari ősbemutatón vezénylő Kirilo Karabic szerint a zene nagyszerű és elbűvölő, a darab pedig új fejezetet nyit a 19. századi zenetörténetben.

1BtfCimjo

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a jubileumok jegyében telik: a 40 mellett egy másik szám is fontos szerepet kap, hiszen 2020-ban ünnepeljük a zeneszerző-óriás Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját, így a klasszikus zene egyik legnagyobb alakjának műveiben több koncert alkalmával is gyönyörködhetünk. A dél-koreai zongorazseni, Ji legutóbb a Goldberg-variációkkal nyűgözte le a budapesti közönséget, most kivételes Beethoven-műsorral tér vissza a Zeneakadémia színpadára. A Vigadóban az Accord Quartet szólaltatja meg a komponistalegenda műveit, Kállai Ernő és Balázs János Beethoven hegedű-zongora szonátáiból válogat, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös koncertjén többek között a Sors-szimfónia is felcsendül majd, a Sárik Péter Trió pedig jazzel fűszerezi a halhatatlan dallamokat.

A 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legjelentősebb kulturális intézményei, játszóhelyei fognak össze, sőt 2020-ban különleges helyszínek is megjelennek majd a programban. Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel készül rendhagyó előadás, melynek a Rákóczi téri vásárcsarnok ad majd otthont, a főszerepben pedig a fesztiválhoz ezer szállal kötődő világhírű operaénekesnőt, Miklósa Erikát csodálhatja a közönség.

Formabontó koncertre készül a Makám együttes is, visszatér a népi hagyományokat felkaroló Pont Fesztivál, és hamisítatlan tavaszi fesztiválhangulat fogja majd betölteni a fővárost – többek között újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, ahol számtalan könnyűzenei koncert és gyerekprogram várja majd a kisebbeket és nagyobbakat.

A koncertek mellett számtalan program, valamint kiállítás várja majd az érdeklődőket.

Budapesti Tavaszi Fesztivál értékeiről – Bán Teodóra és Káel Csaba

Mint mondták, a nemzetközi művészeti fesztiválok sorában a Budapesti Tavaszi Fesztivál európai jelentőségű kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, a térségben a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek.

A jubileumi fesztivál folyamatosan bővülő programjára már 2019. november 6-tól kaphatók a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a megújult www.btf.hu weboldalon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.