Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Atomerőmű Paks – svéd technológiát vettük át a tárolóknál

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) külpolitikai szakosztálya látogatást tett a Paksi Atomerőműben.


Az újságírókat Dohóczki Csaba, a tájékoztató és látogatóközpont vezető munkatársa fogadta. Tőle kaptunk bőséges információt Paksról, az erőmű építéséről, üzemeléséről és a további fejlesztésekről. Ő volt kalauzunk az erőmű gyomrában is, ahol füldugóval, védősisakkal és remegő térdekkel ugyan, de bejutottunk. Nagyon izgalmas volt ..

A Látogatóközpont bejáratánál a “Paksi disputa” című alkotás fogadott a világhírű magyar tudósokkal – Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Hevesy György.

A látogatóközpont azt a hangulatot sugározta – ezt bizonyítja a nagyméretű akvárium a Duna élővilágával -, hogy Magyarországon ember- és természetközpontú atomenergiát kívántak létrehozni.

A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódott, megismerhettük a nukleáris energia alkalmazásának titkait. Láthattuk, hogy a tájékozódást sok interaktív képernyő segíti, a számítógépek képernyőjére lehívhatók a világ bármely atomerőművének legfontosabb adatai, földrészek szerinti bontásban.

Egy különleges kerékpár segítségével villamos energiát is létrehoztunk, egy hölgy kollégánk vállalkozott az áramtermelésre.

Több On-line kamera kijelzőjét figyelhettük, amelyek megmutatták az atomerőmű pillanatnyi teljesítményét, hogy mi történik a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén. Tájékoztatást kaptunk a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, az üzemidő-hosszabbítás fontosságáról. Valósághű dúsított urán üzemanyag-kazetták által kézzelfoghatóvá vált a reaktor aktív zónája. Animációs modell mutatta be a blokkok működését. Eligazítást kaptunk a radioaktív hulladékok kezeléséről is. Végül az új blokkok építésének állását is megismerhettük.

A legizgalmasabb része a látogatásnak, amikor elindultunk a reaktor üzemi területére. Egyórás séta során, végigjártuk a legérdekesebb részlegeket. Megnéztük a hármas blokk felújítását is. Az erőműben van egy üvegezett folyosó, onnan nézhettük meg az atomreaktorokat, a vezénylőtermet, a turbinacsarnokot, a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket.

Sok egyéb hasznos információval gyarapodtunk, például megtudtuk, az erőmű az összes termelt áram 6 %-át önmaga működtetésére használja fel. 4,6 %-ra dúsított uránnal dolgozik, amiből nem lehet atombombát készíteni, mert ahhoz 90 %-os dúsítás szükséges. Az erőmű felett 6 km-es magasságig légtér zár van, de hogyan tartatják be, azt nem árulták el, lehet a Kecskeméti Gripenek parancsnokát kell kérdeznünk.