Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Magyar Állami Népi Együttes – MÚLHATATLAN IDŐ

A Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulóján, a jubileumi évada zárásaként, MÚLHATATLAN IDŐ címmel gálaműsort rendez, melynek bemutatójára május 20-án kerül sor az Erkel Színházban.

Az alapításának hetvenéves évfordulóját ünneplő társulat 1951. május 14-én a Városi Színházban (ma Erkel Színház) mutatta be első önálló műsorát, nem véletlen tehát a helyszínválasztás. A különleges, látványelemekkel gazdagon átszőtt, zenei és táncos szempontból is unikális műsor fergeteges közönségélményt ígér.

( Fotó: Dusa Gábor)

A társulat a gálán együtt lép színpadra a Kárpát-medence legkiválóbb magyar- és nemzetiségi hagyományőrzőivel, valamint Európa és Közép-Ázsia számos országából érkező népművésszel, zenésszel, énekessel és táncossal. Az előadás látványos és megélhető formában mutatja be az egyetemes európai paraszti kultúra mellett oly jellemző egymásra hatásokat és a nemzeti sajátosságokat is.

A meghívott vendégek a teljesség igényével: a gorál népzenét játszó Trebunie Tutki Lengyelországból, a rezes cigányzenét játszó Bojan Krstic Orkestar Szerbiából, Juan José Jaén Arroyo flamenco táncos és María Antonia Fernández flamenco énekes Spanyolországból, valamint Alex Torres gitáros és Pirók Zsófia flamenco táncos, Arslanbek Sultanbekov nogaj népzenész, továbbá szlovák és erdélyi hagyományőrzők a Gyimesekből, Szászcsávásról, Őrkőről, Mezőkölpényről és Ördöngösfüzesről, s nem utolsó sorban Agócs Gergely népzenész, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” a Romengo zenekarból. A jubileumi évzáró gálára május 20-án, 19:00-kor kerül sor az Erkel Színházban.

További jubileumi programok:

Végtelen motívum fotókiállítás

A Végtelen motívum a Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulója alkalmából készített fotóalbum anyagai alapján egy fotókiállítást álmodtak meg, amely május 13-án a Hagyományok Háza Maácz László galériájában nyílik meg. Váradi Levente fényképei egy olyan világba kalauzolnak el, amely rejtve van a kívülálló szemek számára. A próbák izmokat nem kímélő pillanataitól a színpad lelket felemelő csillogásáig. Képek sora meséli el, mutatja be a társulat művészeinek személyes történetét, amely a nemzetközileg méltán elismert Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori története is egyben.

Liszt-mozaikok előadás, Sadler’s Wells színház, London

Európai előadássorozat első állomásaként 2020. október 18-án Milánóban mutatta be az együttes Liszt-mozaikok című tánckoncertjét. A sorozat következő állomása 2022. június 3-án Londonban lesz: a Sadler’s Wells színházban este 19.00 órától egy három félidős programmal lép színpadra az együttes meghívott vendégei közreműködésével. Az első félidei koncerten közreműködik Alexandre da Costa hegedűművész, korunk egyik legnépszerűbb, elsőszámú hegedűművésze, illetve a Royal Philharmonic Orchestra mellett a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna és Radics Ferenc prímások vezetésével. A műsorban javarészt Bartók Béla művei csendülnek fel klasszikus zenei és népzenei felfogásban. A műsor második felében a Müpa-ban négy éve bemutatott Liszt-mozaikok tánckoncertet láthatja a nagyérdemű.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.