Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Palojtay János zongoraestje a Zeneakadémián

Palojtay János zongoraestje az MVM Koncertek – A Zongora-sorozaton

Palojtay János szólóestjét a Concertgebouw Amsterdam után (április 24.) és a brüsszeli Bozar előtt (május 22.) Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében hallgathatja meg a magyar közönség május 4-én.

Palojtay János

MŰSOR

Schumann: Novellettek, op. 21 (válogatás) – F-dúr no. 1, Markiert und kräftig, D-dúr no. 4, Ballmäsig. Sehr munter, A-dúr no. 6, Sehr lebhaft mit vielem Humor, D-dúr no. 3, Leicht und mit Humor, E-dúr no. 7, Äußerst rasch, Grieg: e-moll szonáta, op. 7 ***

Debussy: Prelűdök, I. kötet (válogatás) – no. 10: La cathédrale engloutie, no. 5: Les Collines d’Anacapri, no 6: Les pas sur la neige, no 11: La danse de Puck, no 12: Minstrels, Franck: Prelúdium, korál és fúga

Palojtay János generációjának egyik legizgalmasabb egyénisége. Nemzetközi karrierjét 2012-ben a Santanderi Paloma O´Shea zongoraversenyen elért 3. helyezése indította útjára, melynek köszönhetően Spanyolország, Franciaország, Ausztria és Olaszország jelentős hangversenytermeiben, köztük a madridi Auditorio Nacional és a párizsi Salle Cortot falai közt adott szólókoncerteket.

Koncertet adott Lev Szivkov csellistával, állandó kamarapartnerével a New York-i Carnegie Hallban és a San Francisco-i Herbst Theatre-ben is. Szóló- és kamarazenei fellépései közül kiemelkednek a hamburgi Elbphilharmonie, a brüsszeli Palais des Beaux Arts, a grazi Ligeti Saal, és a barcelonai Auditorium színpadán adott koncertjei. Európa és az Egyesült Államok mellett Palojtay Ázsia több Hírlevélországában, köztük India, Taiwan és Dél-Korea hangversenytermeiben is bemutatkozott.

Erőteljes hatással volt rá a Marlboro Zenei Fesztivál, melyen Mitsuko Uchida meghívására vett részt több alkalommal, és ahol a világ legkiemelkedőbb előadóinak társaságában szerezhetett meghatározó élményeket. Palojtay tehetségére felfigyelve Schiff András is meghívta a schwarzenbergi Schubertiadára és a Wigmore Hallba a fiatal zongoristát. Ugyancsak Schiff ajánlására szólistaként a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat keretein belül a kontinens számos előkelő koncerttermében lépett közönség elé.

Előadói stílusát nagyban meghatározza, hogy számos különböző zenei nyelven improvizál – barokk stílusban éppúgy, mint kortárs vagy jazz területen. Improvizációihoz hasonlóan klasszikus interpretációit is az analitikus gondolkodás és az ösztönszerűség egyensúlya teszi egyedivé.

Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon. A koncertekre az elmaradt MVM Koncertek jegytulajdonosai is regisztrálhatnak az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.