Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

BTM Vármúzeum időszaki kiállítása: Budapest köszönti a Girót! – Budapest saluta il Giró!

 A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum „Budapest köszönti a Girót!- Budapest saluta il Giro!” című időszaki kiállításával tiszteleg az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt.

A 105. Giró d’Italia rajtjának idén májusban Budapest ad otthont. A kiállítás szervezői és rendezői törekedtek rá, hogy azoknak a látogatóknak is élményt nyújtson a kiállítás, akik eddigi még nem, vagy kevésbé ismerték a nemzetközi olasz kerékpáros körversenyt.

A kiállítás elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg egyrészt az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, másrészt a magyarországi országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A tárlatot gazdagítják: archív fotók, a versenyhez kapcsolódó tárgyak (kerékpárok, mezek, emléktárgyak), továbbá a BTM bemutatja a háromhetes verseny több mint 100 éves történetét és alakjait, különös tekintettel az olyan meghatározó személyekre, mint például a háromszoros Giró-győztes Gino Bartali (1914–2000), aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe.

A  Giró történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő, a háromszoros Giró d’Italia-győztes Fiorenzo Magni (1920-2012) kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. Az olasz gyűjteményből származó tárgyak – például a „Kannibál”, Eddie Merckx kerékpárja vagy a korábbi Girók rózsaszín trikói – mellett magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a BTM újkori (a Kiscelli Múzeum) tárgyaiból válogatták össze a kerékpársport anyagát nemzetközi és magyarországi történeteket bemutatva.

Tradíció és innováció – talán ezzel a két fogalommal lehet a legjobban meghatározni a kerékpársport lényegét. Miközben a kerékpársport a – sokszor emberfeletti – fizikai és mentális erőfeszítésről szól, bizonyos értelemben mégiscsak technikai sport, így a műszaki fejlesztések, újítások is nagy jelentőséggel bírnak.

A kiállítás azonban nem csupán a kerékpársport technikai, sporttörténeti érdekességei iránt érdeklődő látogatókat szeretné megszólítani, hanem mindenkit, akik érdeklődnek a kerékpározás kultúrtörténete iránt. A témában kevésbé járatos érdeklődők megismerkedhetnek a sporttal kapcsolatos főbb versenyszámokkal vagy éppen a különböző versenyző-típusokkal. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, mikrotörténetek, mint például az 1924-es Giro d’Italia-n egyetlen nőként induló, máig is ikonikus alak, Alfonsina Strada (1881-1959). A kerékpársport magyarországi megjelenése, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek – így például az 1925 óta megrendezett Tour de Hongrie – története mind jelentős részét képezik a kiállításnak.

Az országúti kerékpársport egyik hazájaFranciaország és Belgium mellett Olaszország. A sokszor évszázados tradíciókkal bíró versenyek nézők százezreit mozgatják meg évről évre, a legnagyobb kerékpárosokat pedig nemzeti hősként tisztelik a szurkolók. A kerékpározás ezekben az országokban jóval túlmutat a sporton, számos kulturális, gazdasági és társadalmi vetülete van.

A kiállítás kurátorai a BTM Kiscelli Múzeum történészei, Dr. Perényi Roland igazgató és Dr. Balla Loránd muzeológusok, több éves kutatás, kapcsolatépítés, valamint két éves várakozás után – szintén a kerékpározás megszállottijaként álmodták meg – projektmunkában hozták létre ezt a nagyszabású kiállítást.

Készítette: Közéleti Gazdasági Kónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.