Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Dalai Láma – Egy felemelő történet

A Pannonia Entertainment legújabb dokumentumfilmje, a Dalai Láma – Egy felemelő történet 2022. 04. 21-től a művészmozik műsorán!

Dokumentumfilm professzor Tendzin Gyatso, Tibet 14. dalai lámája közreműködésével készült, a kognitív idegtudományok és a buddhista etika összeegyeztethetőségéről egy igazságosabb társadalom megteremtéséért.

Mai világunkban milliók szoronganak, illetve szenvednek depressziótól, sőt, drámaian növekszik az ilyen gyökerű öngyilkosságok száma. Ezért kulcsfontosságúak azok az eredmények, amelyeket az elmúlt 30 évben Őfelsége, a XIV. dalai láma és a világ vezető neuropszichológusai dokumentáltak kutatásaik során.

Ezen kutatásoknak hála, immár értjük, hogyan edzhetjük elménket, hogyan lehetünk úrrá negatív késztetéseinken, hogyan idézhetjük elő személyes lelki-mentális harmóniánkat, s mindezzel hogyan építhetünk egy igazságosabb, szereteten alapuló, egészségesebb emberi társadalmat.

A rendezőnő 19 évesen találkozott Őszentségével, és immár két évtizede végzi nap mint nap azokat a mentális gyakorlatokat, amelyek helyes alkalmazásával hosszú távon boldogabb életet élhet.

A dokumentumfilmet akkor forgatták, amikor az orosz–ukrán konfliktus épp nyugvópontjára érkezett. Akkor vettük a jogokat, amikor még béke volt. Az én életemben a délszláv konfliktus óta még soha nem volt ekkora szükség rá, mint most, hogy tömegekhez jusson el az üzenete – véli Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment alapítója és ügyvezető igazgatója.

Alessandra Pedrotti Catoni mozgóképét „Revelatív dokumentumfilm!”-nek nevezték a MIFF-díj átadóján, 2020-ban.

Akik megszólalnak a filmben:

Professzor Tendzin Gyatso, Tibet 14. dalai lámája

Dr. Susan Bauer Wu, a láma által alapított Mind & Life Institute elnökasszonya

Dr. Richard Davidson, a University of Wisconsin egyetemi tanára

Dr. Matthieu Ricard, francia származású tibeti szerzetes, a molekuláris genetika PhD doktora

Prof. Tania Singer, a Max Planck Institute – Az Idegtudományok Társadalmi Vonatkozásai Osztály vezetője; csapatával együtt egy kísérleti, igazságosabb társadalom alapjainak kidolgozója

Prof. Uri Hasson, a Princeton University Pszichológia Karának egyetemi tanára, egyben az egyetem Idegtudományok Intézetének vezetője

Prof. Lobsang Tendzin Negi, volt tibeti szerzetes

Thukten Dema, tibeti szerzetesnő

Katie Kane, Christian Vallejo és Caroline Wilkinson az Emory University hallgatói, a Loseling Monastic University Szellem és Test című nyári kurzusának vendégdiákjai.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin