Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

I. FotoKlikk Fotós Akadémia

Fotós Akadémia I. – Fókuszban a természet

A FotoKlikk megszervezte a hazai legnagyobb, egész napos szakmai napját, 5 szekcióval és 16 előadóval, amely május 14-én lesz. Az 5 szekciót a témákra szakosodott neves moderátorok vezetik.

Az online és interaktív szakmai napot a fotográfiára, azon belül is a természetre fókuszálják. De ez nem csak a természetfotóról fog szólni, asztrofotózás, ökológia, extrémsportok, történetmesélés adja ki az 5 szekciót, olyan többszörös fotópályázati győztesekkel mint Horvath Esther, Bácsi Róbert László, Kállai Márton, Radisics Milán, Dr. Francsics László és Dr. Kolláth Zoltánt, de sorolhatnánk az összes előadót, hisz mindannyian mesterei szakmájuknak és a fotográfiának.

A 90 perces szekciókban 20 perces előadásokat egy 30 perces kerekasztal követi, majd egy 30 perces kötetlen, nem közvetített Zoom beszélgetés, kérdés-felelet zárja.

FotoKlikk mind terjedelmében, mind színvonalában egyedit alkotott. Filmstúdió környezetből élőben leadott, látványos, virtuális 3D hátteres, pörgős előadásokat láthatunk, közel 10 órán keresztül miközben rengeteg játék és sorsolások színesítik az amúgy sem szürke adásmenetet.

Az adásokat élőben és utólag 7 napig is megtekinthetik a jegyeket vásárlók, amelynek különlegessége, hogy a fotóklubokat vagy családokat is támogatandó csoportos jegy is kapható. 

Kincses Károly, a FotoKlikk alapítója így fogalmazott: “A FotoKlikk gazdái és robotosai mertek egy nagyot álmodni. Kitalálták és meg is szervezték az I. FotoKlikk Fotós Akadémiát, melynek elsődleges célja közérthető, sőt szórakoztató módon, a jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatni, ötleteket adni, és hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni a megvalósításukat. Mindezt ráadásul úgy, hogy megpróbálnak egy újfajta megközelítést, szemléletet képviselni.

Az az idea vezérelte őket, hogy a fotográfia egy és oszthatatlan, ha az egyik részéről beszélsz, nem teheted azt a többi rész ismerete nélkül. Állítólag tőlem hallották, hogy olyan, mint természetfotó nincs is, csak fényképezés van, amelyik néha ilyen, néha olyan témákat választ, néha igy, néha úgy közelít a témájához, de a gondolati alap mindnél ugyanaz (kéne legyen). Adott egy technikai eszköz, melynek segítségével bárki létrehozhat a meglevő mellett egy saját, másik világot a képek által, olyat, amiben otthon van, amiben jól érzi magát, amiből és amiért élni szeretne. Többen is azt gondoljuk, hogy a fényképezés pont olyan, mint a világ, összetett, bonyolult, sokféle szempont szerint vizsgálható, de végső soron minden mindennel összefügg benne.

Ezért azt találták ki, hogy az első ilyen fotóakadémiai nap témája a Fókuszban a természet lesz, a jövő évi következők: Az ember és természetes környezete majd Az ember és épített környezete, azt követően Az ember és társadalmi környezete témakörben vizsgálódnak. Ha ez sikerül, akkor az eddigi megcsontosodott besorolást, miszerint valaki nem fotográfus, hanem természetfotós, nem fotográfus, hanem fotóriporter, nem fotográfus, hanem néprajzi fényképész, nem fotográfus, hanem alkalmazott fotós, ha szeret meztelen testekről képeket alkotni, akkor aktfotós és így tovább, valamit lazítanak, lebontják a fotográfia berlini falát, és akkor már megérte a sok befektetett munka, idő és pénz. Ők mindenesetre hisznek benne. És én szeretném, ha nem kéne csalódniuk”- mondta a FotoKlikk alapítója.

FotoKlikkről

fotoklikk.hu 2003 óta szolgáltat naprakész információkat fotográfiai eseményekről, a világon elsőként közvetített 2006-ban fotópályázati zsűrizést az interneten és az utána több mint 50 fotópályázat követte. Kiállításmegnyitókat 2010 óta videózza és élőben közvetíti az interneten, melyről több mint 1000 videót tartalmazó Youtube archívuma tanúskodik. A FotoKlikk a fotográfiáért Alapítványt 2006-ban alapította Kincses Károly, kuratóriumi elnöke és alapító főszerkesztője Darányi Zsolt. A fotográfiai portál több mint 13,000 eseményt és 11,000 bejegyzést és 200,000 képet tartalmaz jelenleg. A fotográfiai emlékek megőrzését is végzi, archívumában megtalálhatók korábban működő weboldalak, mint a FotoTV.hu, Fotopiac.hu, Fototipp.hu vagy a fotografus.hu oldalai is.

Főtevékenysége:  nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés.

2006-os alapításakor az alábbi célt tűzte ki maga elé: A hazai és nemzetközi fotográfia eredményeinek népszerűsítése, ezek dokumentálása, a fényképezéssel kapcsolatos írott, digitális és nyomdai anyagok, fényképek archiválása, tudományos igényű feltárása, csoportosítása, internetes, on-line hozzáférés és kutatás biztosítása, továbbá az egyes fotográfusok, fényképészeti csoportok, alkotóműhelyek ismertségének és elismertségének növelése, képviselete, képeik közvetítése, pályázatok kiírása, bonyolítása, a fényképezés különböző szervezetei, személyei közötti kapcsolattartási lehetőségek szervezése, bonyolítása, A www.fotoklikk.euwww.fotoklikk.hu, webcímeken elérhető honlap segítségével, az informatikai lehetőségekkel élve, együttműködve a Magyar Fotográfiai Múzeummal, a Magyar Fotográfusok Házával és más szakmai szervezetekkel.