Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Digitális kiállítóhely az Akváriumnál

A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes, digitális kiállítóhelyet nyitott az Akváriumnál


Magyar Nemzeti Múzeum Világhírű múzeumok – köztük a Louvre, a Musée d’Orsay, valamint a Picasso Múzeum – ikonikus műtárgyai is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállításán. A tárlat szeptember 19-ig ingyenesen látogatható az Erzsébet téren, az Akvárium Klub bejárata mellett.

A kiállítást Krucsainé Herter Anikó az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Mint mondta, különleges berendezéssel találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, digitális kiállítóterében. Műtárgyak és vitrinek helyett egy óriási kivetítő, VR szemüveg és 10 tablet adja a múzeumi élményt a Micro-Folie Digitális Múzeumban. A Louvre, a Musée d’Orsay és a Musée National Picasso mintegy kétezer műtárgyán kívül a képzőművészet mellett a dizájn, az építészet, előadóművészet és tudomány területéről válogatott érdekességek is megtekinthetők.

A több ezer műtárgyról nagy felbontású, digitalizált fényképek, 3D fotók és videófelvételek láthatók, melyek tetszés szerint nagyíthatók, így a látogatók olyan részleteket is megfigyelhetnek, melyek egyébként élőben rejtve maradnának.

L. Simon László, a múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a Micro-Folie digitális anyaga mára a világ sok-sok múzeumának különlegességei mellett hazai intézmények kincseivel is gazdagodott: a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből is látható benne 23 tárgy, egyebek mellett a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze.

A hihetetlenül gazdag anyagból nagyon sokféle virtuális kiállítás rendezhető, könnyű alkalmazkodni a közönség igényeihez. Mindegy, hogy óvodások, egyetemisták vagy a történelem iránt érdeklődő felnőttek ülnek be, a Micro-Folie virtuális múzeum mindenki számára tud újat és izgalmasat mutatni.

A mobilmúzeum 2022. májusától szeptember 19-ig ingyenesen látogatható minden nap 10 és 18 óra között Budapesten az Akvárium Klub előtt. A látogatók egy 10%-os kupont is kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumba szóló jegyek vásárlásához.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.