Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Fesztivál Akadémia Budapest

Fesztivál Akadémia Budapest

Mozdítsuk ki a zenét a megszokott medréből

Ismét megrendezik július 15-24 között az egyik legkülönlegesebb kamarazenei fesztivált, a Fesztivál Akadémia Budapestet. A rendezvény gerincét a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek adják nemzetközi művészek részvételével, de olyan társművészetek is helyet kapnak benne, mint a film, a színház vagy épp a cigányzene.

A nyári fesztivállátogatók a város különleges helyszínein, többek között a Zeneakadémián a Magyar Zene Házában Karmelita kolostorban a margitszigeti Kristály Színtérben a Domonkos rendi apácakolostorban vagy Széchenyi Fürdőben találkozhatnak a hazai és nemzetközi klasszikuszene nagyágyúival. A Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűverseny pedig a Budapest Music Center kulisszái közé költözik.

A két alapító művészeti vezető Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár meghívását elfogadó sztárművészek között található Nicolas Alstaedt csellista, Baráti Kristóf hegedűs, Jonathan Cohen karmester, Hagai Shaham, Vilde Frang és Jose Gallardo hegedűsök, Sergei Nakariakov trombitás, Anna Prohaska szoprán, Fazil Say zongorista, Molnár Piroska, Vecsey H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila színművészek.

A fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat tartanak a több, mint 20 országból érkező fiatalnak és egyetemistának egyaránt. Különösen fontos, hogy az élő legenda Kurtág György zeneszerző is a tanárok között szerepel majd. A nyárközepi zsongás garantált mindazoknak, akik városban töltenék az idejüket, legyenek akár párban, egyedül vagy gyermekkel.

A Fesztivál Akadémia Budapest 2022-ben 11 világszínvonalú klasszikus zenei koncerten várja az érdeklődőket. A korábbi évekhez hasonlóan a zenei program rendkívül széles palettán mozog, amiben éppúgy megtalálható Beethoven, Sztravinszkij, Bartók, Csajkovszkij vagy Teleman. 

A több, mint 40 hazai és nemzetközi klasszikus zenész különböző formációkban lép színpadra, így találkozhatnak a nézők a FAB Ensemble tagjaival (pl. Maxim Rysanov, Fenyő László, Kokas Dóra), a Kelemen Kvartettel, az Arcangelo zenekarral (vezeti Jonathan Cohen) ; mellettük hallható többek között Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Gergely (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Fenyő László (cCselló), Kovács Ágnes (szoprán), Kokas Katalin (hegedű), Kelemen Barnabás (hegedű), Nicolas Alstaedt (cselló), Vilde Frang (hegedű), José Gallardo (zongora), Razvan Popovic (brácsa), Knut Erik Sundquist (nagybőgő) vagy épp Baráti Kristóf (hegedű).

Július 15-én a Zeneakadémia Nagytermében lesz a nyitókoncert, ahol három darab is felcsendül majd, de ezek közül Stravinszkij: A katona története szcenírozott előadása lesz a leglátványosabb. A klasszikus zenészek: Kelemen Barnabás (hegedű) Knut Erik Sundquist (nagybőgő) Andreas Ottensamer (klarinét) Szergej Nakarjakov (trombita) Bogányi Bence (fagott) Sztán Attila (harsona) Joó Szabolcs (ütőhangszerek) Vezényel: Rajna Martin. Színművészek: Molnár Piroska (mesélő) Bezerédi Zoltán (ördög) ifj. Vidnyánszky Attila (katona) Kelemen Hanna (királylány) Rendező: Ascher Tamás

A fesztivál ideje alatt a szervezők négy tematikus napra is invitálják az érdeklődőket. 

Július 17-én a Városligetben reggeltől késő estig az Állatkert, a Széchenyi Fürdő és a Vajdahunyad Vára szolgál helyszínéül a „flashmob koncerteknek”. 15 órától Csákányi Eszter meséli el Prokofjev: Péter és a farkas című zenés meséjét a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán. 18 órától három félidős hangversenyt szerveznek, a Magyar Zene Háza koncerttermében, amelynek második szünetében akár Pauk György hegedűművésszel is beszélgethetnek az érdeklődők. 22 órától a Széchényi Fürdő ad otthont egy különleges medencés koncertnek, amelynél a hallgatók a vízből élvezhetik a klasszikus zenei darabokat.

Július 18-ána Zeneakadémián egy ingyenes eseménnyel indul a nap. Fazil Say, Nicolas Altstaedt és Kelemen Barnabás koncertjét hallgathatják meg. 15 órától az Art+ Cinemában élőzenei betétekkel, Réz András ráhangoló beszélgetéseivel három cseh filmtörténeti klasszikus látható. A délutáni és esti koncerteken pedig a Zeneakadémián a cseh zeneszerzőké a főszerep. A cseh gasztronómia remekeit a Café Vian-ban lehet megkóstolni a Liszt Ferenc téren.

Július 21-én a Margitszigeten 11 – 21 óra között gyerekprogramok, óránként koncertek, kiállítás és esti nagykoncertek várják a szabadba vágyókat. A napközbeni programoknak a frissen átadott Kristály Színtér ad helyet, majd 19 órától ugyanitt Baráti Kristóf és Kondorosi Karolina koncertje hallható. 21 órától a Domonkos rendi apácakolostornál várják a zenebarátokat egy gyertyafényes hangversennyel.

Július 22-én a Budai Várba kalauzolják a szervezők a kíváncsi érdeklődőket. A reggelit már Ugron Zsolnával a Várkert Bazár irodalmi háziasszonyával tölthetik, majd a Budapest Hangszertörténeti Múzeum falai között a Chaos Quartet és a Korossy Kvartett közös koncertje hallható. 12-14 óra között villámkoncertekkel örvendeztetik meg a sétálókat a Szent István Teremben. Később a Budai Történeti Múzeumban (Bach Goldberg-variációk), később a Karmelita Kolostorban Händel, Beethoven és Bartók zenéjével szerveznek hangversenyeket.

Több meglepetéssel is várják majd a koncertlátogatókat, ilyen lesz például a július 24-i esti Zeneakadémia-beli koncert, amikor többek között, a Fesztivál Akadémia művészeiből és diákjaiból alakult zenekar játszik majd.

Mesterkurzusok és oktatás

A Fesztivál Akadémia Budapestnek kezdettől fogva szerves részét képezik a fellépő művészek és a kifejezetten a tanítás miatt a fesztiválra érkező legendás professzorok mesterkurzusai. A szervezők számára megtiszteltetés, hogy minden idők egyik legjelentősebb zeneszerzője és kamarazene tanára, Kurtág György, illetve a sokak által „vonósnégyes-gurunak” nevezett Eberhard Feltz egyaránt vállalta, hogy vonósnégyesek és vonóstriók számára mesterkurzust adnak. Mellettük Pauk György, Perényi Eszter, Hagai Shaham, Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Alissa Margulis tartanak kurzusokat.

Akkreditált pedagógus továbbképzések

A Fesztivál Akadémia Budapest számára rendkívül fontos, hogy támogassa és felkarolja a pedagógusokat, azokat, akik a jövő zenész generációját nevelik. Ennek szellemében a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és a fesztivál alatt ingyenes, 30 pontos akkreditált továbbképzést tartanak pedagógusok számára.

Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt 2017-ben alapította Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, 19 évesnél fiatalabb hegedűművész-generáció számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, amelynek elnöki tisztét ezúttal a legendás Hagai Shaham, Fehér Ilona egykori növendéke tölti be. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok által adott mesterkurzusok, továbbá a lehetőség, hogy a versenyzők részt vehetnek a Fesztivál Akadémia Budapest próbáin és koncertjein. Idén 23 ország 60 fiatal hegedűse jelentkezett, ők mérettethetik meg magukat a háromfordulós versenyen, melynek összdíjazása 7000 euró. Július 16-án 17 órától a győztesek gálakoncertje hallgatható meg a BMC Koncerttermében.

www.fesztivalakademia.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.