Search
vasárnap 14 április 2024
  • :
  • :

Margitszigeti Szabadtéri Színház

Világsztárok és hazai kedvencek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Az idei nyári szezonban is páratlan kínálattal készültünk – mondta Bán Teodóra ügyvezető igazgató a Margitszigeti Szabadtéri Színház beharangozó sajtótájékoztatóján. Lesznek ősbemutatók, balettelőadások, operabemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek világsztárokkal és hazai elismert művészekkel. Kiemelte, hűek maradtak mottójukhoz, miszerint a Margitszigeti Színház „mindenki színháza”.

Operabemutatók és szimfonikus koncertek

Látható lesz Puccini egyik legnépszerűbb operája a Tosca Francesco Melivel, a kivételes tehetségű tenorral és Sümegi Eszterrel a hazai csillaggal, valamint az operarajongók által méltán szeretett baritonnal, Kálmándy Mihállyal. Verdi drámai erejű, magyar vonatkozású operája az Attila, új bemutatóként tér vissza 18 év után a Margitsziget nagyszínpadára. Attila, a hunok királya címszerepében a nemzetközi színpadok állandó vendége, és a hazai operarajongók által kedvelt tekintélyes hangú és karakterű basszus, Bretz Gábor debütál. Partnere, Odabella szerepében a világ legkiválóbb színpadain mindig hangos sikert arató szoprán, Maria Agresta tündököl majd. Mindezeken felül a nagy népszerűségnek örvendő, már hagyományos, Best Opera Songs – Operagála is kihagyhatatlan. Sztárfellépője a lenyűgöző szoprán, Placidó Domingo felfedezettje: Aida Garifullina, aki a magyar közönség elé Puccini, Verdi, Gounod, Bellini, Rossini legszebb áriáival lép fel. Az est karmestere a világ legkiválóbb operaházaiban vezénylő Pier Giorgo Morandi. A szimfonikus nyitókoncerten pedig már hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Héja Domonkos karmester vezényli majd.

Ősbemutatók és budapesti szabadtéri bemutatók

A nyár egyik legizgalmasabb bemutatója, ami ősbemutató is egyben a Szente Vajk által színre álmodott Kőszívű – a Baradlay-legenda című musical, kiváló dallamokkal és művészekkel: Miklósa Erika, Polyák Lilla, Feke Pál, Szerednyey Béla, Náray Erika, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Gubik Petra, Kovács Gyopár, Katona Kinga, Nagy Sándor, Serbán Attila, Berettyán Sándor és Barabás Kiss Zoltán.

Michael Kunze és Sylvester Levay két kiemelkedően népszerű musicalje az Elisabeth és a Mozart! is debütál Budapesten, kizárólag a Margitszigeten. Szintén Szente Vajk rendezi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös szabadtéri bemutatóját, az Elisabeth musicalt. A nagyszabású showban a Halál lép elő főszereplővé. Alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették. A darabban Elisabeth alakját Polyák Lilla lenyűgöző érzékenységgel alakítja, így valódi csoda születik a színpadon. A további szereplők: Bori Réka, Orth Péter, Koltai-Nagy Balázs, Serbán Attila, Kovács Gyopár és Szemenyei János.

A Mozart! musicalt, a Veszprémi Petőfi Színházzal közös szabadtéri bemutatót két alkalommal is élvezheti a közönség. A musical két kiváló szereposztással érkezik: Kádár Szabolcs János/Nikita Braga, Hirschl Laura, Horváth Dániel, Kardffy Aisha, Keresztes Gábor/Cservenák Vilmos, Szederjesi Teodóra/Füredi Nikolett, Keller Márton.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be. Az előadás a zenés színpadok visszatérő sikerdarabja. Budapesten először a Margitszigeten kerül színre a parádés szereposztással színpadra vitt előadás, Juronics Tamás rendezésében. Főbb szerepekben: Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Feke Pál, Ódor Kristóf és Novák Péter.

Az egykori Ghymes zenekar alapító tagja, a Kossuth-díjas Szarka Tamás Esthajnal című lemezbemutató koncertjét a szerző zenekara, a Parno Graszt együttessel közösen adja elő, eddig még sosem hallott dallamokkal, új zenei különlegességekkel, Reviczky Gábor színművész és Tóth Gabi sztárénekes közreműködésével.

A 100 Tagú Cigányzenekar is a Margitsziget impozáns színpadán ünnepli megalakulásának 35 éves évfordulóját, melyet Berki László cigányprímás alapítónak szentel. A világhírű zenekar a koncerten fellépési lehetőséget ad idén a fiatal tehetségek számára, akik a Vajdaságból, Székelyföldről, Felvidékről és Kárpátaljáról érkeznek majd a színpadra.

Jávori Ferenc Fegya a Budapest Klezmer Banddel érkezik életmű koncertjére, olyan kiváló vendégművészekkel, mint Molnár Piroska, Illényi Katica, Mikó István, Bíró Eszter és Kerényi Miklós Máté. Emellett a Margitszigeten tartja a Szent Efrém Férfikar a 20 éves grandiózus jubileumát, 400 fős kórussal, Viktor Solomon sztárvendéggel kísérve, valamint a Duna Karnevál Gála is érkezik, mely mesés látvánnyal bíró produkció, külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös műsora.

Lenyűgöző balettelőadások

A Maribori Balettegyüttes érkezik két karizmatikus darabbal a Margitszigetre. A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat előadások Edward Clug, román koreográfus modern adaptációjában kerülnek bemutatásra.  Edward Clug a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttes igazgatója a világ legnagyobb színházi fesztiváljain vesz részt a mesteri és kifejező eszköztárával készített koreográfiáival Franciaországtól Szingapúrig és rendszeresen dolgozik a bécsi, zürichi, stuttgarti Operaház felkérésére is.

Zene, könnyedség, nyári kikapcsolódás

A nagy visszatérők mellett, mint Fenyő Miklós, Dés László, Geszti Péter, Caramel, a Budapest Bár, idén bulihangulatot varázsol majd az Irie Maffia, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Cotton Club Singers is. A Pink Martini pedig 2022 nyarán, 3 év után újra felpezsdíti a közönséget a Margitszigeten.

Fotó: a sajtótájékoztatón résztvett előadások rendezői és szereplői.

A Margitszigeti Színház 2022-ben is várja a közönséget az ország minden tájáról, valamint a határon túlról és más kontinensekről is.

KIÁLLÍTÁS A VÍZTORONYBAN  

Attila a legendás uralkodó életéről

augusztus 6 – szeptember 2.

A Margitszigeti Színház Verdi Attila című operabemutatójához kapcsolódóan nyílik augusztus elején kiállítás a Víztoronyban, a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben. A kiállítás a legendás uralkodó Attila életét és a hun kort dolgozza fel, valamint megidézi az opera hőseiként is szereplő történelmi hősöket és bemutatja a hunok kultúráját.

Az előadásokról bővebben: www.margitszigetiszinhaz.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.