Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Virágos Magyarország verseny

A Virágos Magyarország versenyre rekordszámú nevezés érkezett

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyében évről évre egyre több települési önkormányzat mutatja meg az ország nyilvánosságának és a szakmai szervezetek képviselőinek megszépült közterületeit, gondozott zöldfelületeit. A növekedésnek csak a pandémia szabott gátat: az elmúlt két évben nem volt lehetőség a versenyt a hagyományos módon megrendezni. Idén azonban a Virágos Magyarország visszatért hagyományaihoz, és újra öt települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várták a pályázatokat, amely június 15-én lezárult.

A Szervezőbizottság örömére rekordszámú nevezés érkezett a versenyben: 349 település – köztük 33 határon túli magyar közösség – összesen 452 pályázattal képviselteti magát a megmérettetésben, azaz számos önkormányzat indult a főkategóriákban és a tematikus díjak valamelyikéért is.

A városok és falvak rövidesen induló értékelésében több mint 150 önkormányzati kertész- és tájépítészmérnök, város- és falugondnok szakember vesz részt, valamint a turisztikai szempontú értékelésbe a Tourinform irodák munkatársai is bekapcsolódnak. A szakmai zsűri személyes látogatás során értékel majd.

Idén több mint 10 millió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló minisztériumok és szakmai szervezetek díjai, valamint a szponzori díjak is gazdát keresnek – közel 50 díj gazdagítja majd a településeket. Minden közösség elismerő oklevelet és a települési zöldfelületgazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap.

A verseny győztesei közül kerülnek ki azok a hazai települések is, amelyek 2024-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) képviselik majd hazánkat, ahogy idén júniusban Veresegyház, Orfű és Székesfehérvár.

A jövőre 30 éves évfordulóját ünneplő Virágos Magyarország 2022-es győzteseinek ünnepélyes budapesti díjátadójára ősszel kerül sor, ahol kiderül, mely közösségek kapják az elismeréseket.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.