Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Filharmónia – Koncertezze át a nyarat klasszikusokkal!

Koncertezze át a nyarat klasszikusokkal!

A Filharmónia Magyarország a Con Spirito Egyházzenei Fesztivállal nyitotta meg a szezont. Nyáresti koncertjeiken pedig három hónapon keresztül koccinthat egy pohár borral a zene mellett Sopronban, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Gyulán.

Júliusban a Régi Zenei Napok ígér csodás kalandokat Vácott július 2. és 9. között. A nyitókoncerten a régizene jelentős hazai szereplői, Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, külföldi sztárszólistákkal kiegészülve Lalande népszerű műveit szólaltatják meg.

Augusztusban hagyományokhoz híven megrendezésre kerül az OrgonaPont sorozat. Szinte az egész ország területén felcsendül a hangszerek királynőjének csodálatos hangja olyan fellépőkkel, mint Miklósa Erika, Palya Bea, Vizin Viktória, Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Szamosi Szabolcs, Kovács Szilád Ferenc, Mészáros Zsolt Máté, Vashegyi György és a Határontúli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar.

Kiemelt eseménye augusztus 6-án az Orgonák Éjszakája olyan különleges párosításokkal, mint Zséda és Pálúr János közös koncertje a pécsi Kodály Központban, Mészáros Zsolt Máté és Dúlfalvy Éva Végh Lajos homokanimációjával kísért koncertje a Mátyás-templomban és Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter varázslatos fényfestéssel színesített inprovizációs hangversenye Tihanyban. Ezen a hétvégén még a zenélő szökőkutakból is orgonazene fog szólni, de lesz több belvárosi templomot összekötő koncertsorozat Kecskeméten, ingyenes koncertek gyógyfürdőkben, kórházak és idősotthonok udvarán, valamint hangversenyek a Balaton északi és déli partján is.

Mennyi az annyi? 70 OrgonaPont koncert, 54 településen. Érdekesség, hogy az elmúlt években zajló orgonafelújítási munkálatok során megszépített hangszerek közül több is felcsendül majd a sorozat részeként.

Szeptemberben Zeneszüret Fesztivállal búcsúztatják a nyarat Pécsett.

A zenés hétvégét a „negyedik tenor” nyitja meg. José Curát sokan korunk egyik legnagyobb tenorjának tartják. A fiatal tenoristát az 1990-es évek új csillagaként emlegették, szerződésajánlatokkal halmozták el, Párizsban, Londonban, Milánóban, New Yorkban egyaránt ünnepelte a közönség. 1997-ben kirobbanó sikert aratott kedvenc zeneszerzője, Giuseppe Verdi Otellójának szerepében, melyet eddigi pályafutása alatt több mint 200 alkalommal énekelt közönség előtt. A Zeneszüret Fesztivál négy napon keresztül, szeptember 8-tól 11-ig „szórakoztatja” a pécsi közönséget, miközben a legfontosabb célja továbbra is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét, közel hozni az emberekhez, hogy a falakat átlépve végül utcákon, tereken csendüljenek fel a dallamok.

További információ a www.filharmonia.hu  weboldalon

Készítette: Közéleti Gazdasági krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.