Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Leslie Mandoki – 30 éve a zene szolgálatában

Idén 30 éves jubileumát ünnepli a Mandoki Soulmates Zenekar – A világhírű Leslie Mandoki világsztárokkal lép fel a budai várban 

A Mandoki Soulmates Zenekar Magyarország történelmi és kulturális értékeit népszerűsítő ingyenes nagykoncertet ad a Szent István Napi ünnepi programsorozat részeként. A magyar származású Leslie Mandokival fellép Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Cory Henry, Nick van Eede, Randy Brecker, Till Brönner, Tony Carey. A zenekart a fiatal felfedezett Max Merseny, valamint az indiai szitárvirtuóz Deobrat Mishra és az olasz jazz harmonikás Fausto Beccalossi színesíti. 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban zártkörű vetítésen mutatták be a sajtó képviselőinek – Mandoki Soulmates: 30 év a színpadon és 40 év a stúdióban című exkluzív dokumentumfilmet, amely visszatekint és bemutatja az elmúlt 30 év értékes momentumait a zenekar megalapításától napjainkig. A filmben eredeti felvételeket láttunk a New York-i, London-i, Párizs-i, Berlin-i koncertekről, melynek hangulata átütőerejű volt. Bár a zenekar tagjai különböző etnikumú, és különböző földrészekről érkeztek, olyan összhang és lelkesedés áradt belőlük és a zenéjükből, ami magával ragadó volt, még napokig a hatása alatt voltam. 

A vetítés végén beszélgetésre is sor került Mándoki Lászlóval, aki elmondta, hogy lélektől – lélekig egymásra vannak hangolva a zenekar tagjaival. A zenéjükkel pedig hidat szeretnének építeni az emberek között ebben a káoszos világban. Mint mondta, nem retrot játszanak, hanem mindig a világ eseményeire reflektálnak. Szerinte a művészek feladata az, hogy az embereknek reményt adjanak és utat mutassanak.

A magánéletéről is beszélt, megtudtuk, hogy a mai napig pesti srácnak vallja magát. 1975 óta él Németországban és Kaliforniában. 22 évesen – két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval – döntött a disszidálás mellett. Világhírű zenész és zenei producer lett. A több évtizedes sikeres zenei munkássága szerteágazó, volt Angela Merkel német kancellár kampányának zenei igazgatója, Disney-filmek, német és amerikai tévéfilmek zeneszerzője, és egyebek mellett szűkebb pátriájának, Bajorország büszkeségeinek: a Bayern Münchennek és a Volkswagen-Audi-Porsche konszernnek is zenei vezetője és tanácsadója.

Pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, Chaka Khan, Joshua Kadison, vagy Phil Collins. 30 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmates-t. A kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp).

A legújabb lemezen a fiatalabb zenész nemzedékből – többek között – Till Brönnernek, Cory Henrynek, Richard Bonanak, valamint Leslie Mandoki lányának, Júliának a játéka is hallható.

Leslie Mandoki saját bevallása szerint sohasem hajszolta a sikert, mindig csak jót szeretett volna alkotni, élményt adni a közönségnek és közösen élvezni a muzsikát. A saját zenéje mellett, lemez producerként is aktívan alkot. Stúdiójában, amely Európa legnagyobb zenei komplexuma, olyan sztárok lemezeit gondozta művészileg mint például Chaka Khan, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush. Leslie 40 éve alapította a világhírű lemezstúdiót, ami idén plusz jubileumi ünneplésre ad okot.

A Soulmates zenésztársak eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek el, az eladott hanghordozók száma pedig meghaladja a 350 milliót, ami a világsztároknak köszönhetően is egyedülálló: a legendás együttesek frontemberei és zenekarvezetői nem egyszerűen egy zenekart alkotnak, hanem értékközösséget is, amelynek figyelemfelhívó szándéka van. 

„A közös emberi, erkölcsi és művészi értékrenden, a közönséggel szembeni tiszteletteljes alázaton alapul a csapat. 30 évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy kizárólag közvetlenül egymással kommunikálunk, a menedzsereket, koncert szervezőket, lemezcégeket és az ügyvédeket kivesszük az egyenletből. Ilyen kiválóan kizárólag így lehet összehozni és együtt tartani ezt a világsztárokból álló csapatot” – mondta a jubileumi koncertre készülő zenész, akinek a magyarság és a magyarországi életérzés a mai napig nagyon fontos.

Leslie Mandoki számtalan arany és platina albumai mellett megannyi nemzetközi kitüntetésre is szert tett. Magyarországon 2012. májusában a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki, egy évvel később Fonogram-életműdíjat kapott. 

A Mandoki Soulmates Zenekar a 30 éves jubileumi koncertjét Budapesten tartja a budai várban, a Szentháromság téren, augusztus 19-én, amelyen a nemzetközi sztárok mellett a közönség hazai kedvenceket is élvezhet a színpadon, többek között Szakcsi Lakatos Bélát, akire Mandoki a mai napig apai tanáraként tekint. A 19 órakor kezdődő koncert a Szent István Napi ünnepségsorozat részeként ingyenesen látogatható a nagyközönség számára.

(Fotók: Red Rock Production)

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazinban.