Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

A művészet templomai – Nyári válogatás a Cinema MOM-ban

A művészet templomai – Nyári válogatás a Cinema MOM-ban

Az immár nyolc éve futó A művészet templomai legnépszerűbb sorozat részeit most ismét nagy vásznon élvezheti a közönség a Pannonia Entertainment forgalmazó jóvoltából a 12. kerületi MOM Park kényelmes fotelekkel felszerelt mozijában július 28. és augusztus 3. között. Műsoron lesz a Bosch, Botticelli, Raffaello, Van Gogh, és Salvador Dalí munkásságát bemutató film, valamint a firenzei Uffizi-képtárat és Róma pápai bazilikáit mutató 3D mozifilm is.

A filmek sajátossága, hogy a neves művészettörténészek és szakértők kommentárjait archív anyagokkal és látványos felvételekkel, köztük a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel, a városokról madártávlatból, drónokkal rögzített felvételekkel és alkalmanként játékfilmes életrajzi jelenetekkel vegyítik.

A filmek ezáltal elősegítik, hogy a mozinézők belefeledkezhessenek a mesterek életművébe, remekműveik szépségébe és az alkotásoknak otthont adó múzeumok különleges környezetébe.

Kedvezményes belépő a vetítésekre egységesen 1600 Ft. Részletes filmismertető és online jegyrendelés a film címére kattintva elérhető.

VETÍTÉSI PROGRAM

Csütörtökön Bosch: A gyönyörök kertje című triptichonját elemző, kutató, feldolgozó, azt ihletül használó művészek és tudósok, szakemberek vallanak e remekről, mely koránál, állapotánál, értékénél és elsősorban méreténél fogva valószínűleg már soha nem hagyhatja el a madridi Prado épületét, de most lesz alkalmunk közelebbről, tüzetesen szemügyre venni.

Pénteken vetítik a Botticelli és a Mediciek című kultúrtörténeti dokumentumfilmet, mely a reneszánsz Firenze katonai, pénzügyi, politikai helyzetének feltérképezésével, a Medici család hatalmának kiépülésével és a bukásukra felesküdött pénzarisztokrácia manipulációival, sőt kegyeletsértő kriminális tetteivel, valamint természetesen főhősünk, az ifjú Botticelli pályaképével, ars poeticájával foglalkozik – neves szakemberekkel készült interjúk és játékfilmes elemek beemelésével.

Szombaton kerül a vászonra ismét a Pápai bazilikák megépítésével, felszentelésével és több évszázados sorsával történelmi távlatokban foglalkozó kultúr- és egyháztörténeti dokumentumfilm 3D-ben, 8K-ban felvéve.

Vasárnap az állunk is leesik majd, amikor a pápai stanzák között járva Raffaello, a festőfejedelem korai szárnypróbálgatásait próbáljuk megérteni és élvezni.

Hétfőn a sorozat vitathatatlanul legnépszerűbb tagját, a Firenze és az Uffizi képtár 3D című kultúr- és művelődéstörténeti dokumentumfilmet csodálhatjuk meg ismét, melynek máig páratlan, 16 K-ban történt, sok esetben dróntechnikát is használó, megunhatatlan fázisképei örökre emlékezetünkbe vésődtek.

Kedden a reneszánsz és barokk mesterek után az impresszionizmus egyik koronázatlan királyát, Van Goghot ünnepeljük a Búzamezők és borús égbolt című, jórészt Hollandiában forgatott dokumentumfilmmel.

Szerdán, zárásként pedig egy XX. századi sokoldalú zseni, Salvador Dalí festményekbe álmodott gondolatait hallhatjuk saját hangján (!) A halhatatlanság nyomában tett erőfeszítéseiről.

A filmek mindegyike 17.30-kor kezdődik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.