Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

XI. Szent István napi kenyérverseny

Kihirdették a Szent István napi kenyérverseny győztesét

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét. A hazai pékségek több mint félszáz terméket mutattak be a versenyen. A megmérettetésre bármilyen sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek.

Idén három kategóriában várták a termékeket. A kétfordulós zsűrizés során az ítészek körültekintően vizsgálták a kenyereket és péksüteményeket, betartva a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú szabályrendszerét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok markánsan meghatározzák és befolyásolják az élvezeti értéket és minőséget.

Az ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került behívásra a bírálatra. A Magyar Pékszövetség a Szent István napi kenyér első helyezettjét és az Innovatív kategória győztesét a Parlament Vadásztermében ünnepélyes keretek között hirdette ki. 

A Szent István napi kenyérverseny nyertese a Gulyás kenyér (Balmaz Sütöde Kft.- Fülep Zsolt, tulajdonos), az innovatív kategória első helyezettje a Batátás kenyér (Varga Pékség 95 Kft.- Varga Ferenc, tulajdonos). 

A balmazújvárosi Gulyás kenyér a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sült ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét.

Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. A Balmaz Sütöde Kft. immáron három évtizede kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készíti péktermékeit a hajdúságiak nagy örömére. A családi vállalkozás szaküzletei tíz településen szolgálják ki a vásárlókat. A régi hagyományokat megőrizve, az új trendek mentén alkották meg Szent István napi kenyerüket. A generációkon átívelő tudás és szenvedély apáról fiúra száll.

Az idei nyertes kenyér a hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos eltarthatóságot.

Számunkra évezredes hagyományokat képvisel a liszttel, sóval, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében kisült kenyér. Szívvel, lélekkel, nagyapáink hagyományait megőrizve idézzük fel kézműves termékeinkkel a régi időket. Kenyereinkkel a régi hagyományokat varázsoljuk a vásárlóink asztalára, a jelen kor újdonságaival megfűszerezve – mondta Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója.

Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében sült, amely a Varga Pékség 95 Kft. terméke.

A kenyér az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában. A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg.

„A batáta és az alakor pozitív hatásai köszönnek vissza a termékünkben, megidézve a tájunk bűbájos, homokdűnés tanyasi világot. Ennek a területnek az egyik kedvenc növénye a batáta. Az egészséges táplálkozás jegyében az édesburgonyát párosítottuk az ősi, egyszemű búzával. Ennek a szövetségnek a mentén egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag terméket sütöttünk ki hagyományos kemencénkben.” – tájékoztatott Varga Ferenc, a huszonhét éve működő mórahalmi pékség ügyvezetője.

A nemzeti ünnepünk az államalapítást, amely Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét jelképezi. A pékek évről-évre ennek az ünnepkörnek a tiszteletére sütik meg kenyereiket. A kenyér az emberi táplálkozás alapvető élelmiszere, ezért ősidők óta nagy becsben tartják. A búza termesztés hazánkban évszázadok óta nagy tiszteletnek örvend. Az Új Kenyér vallásos ünnepe is a népi aratóünnephez kapcsolódik. Ezen a napon aratási felvonulást tartottak, elzarándokoltak a templomhoz, ahol hálaimát mondtak az aratás befejezésére. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthon melegét szimbolizálja. A kenyér aljára, annak megszegése előtt keresztet vetettek, ezzel is kimutatva a hálát, ami a kenyeret megilleti.

A fogyasztók az ünnep alkalmával a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat keretében, a Várkert Bazár sétányon kóstolhatja meg először az Év Kenyerét, megismerkedhet a Batátás kenyérrel, és egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény elfogyasztása közben betekintést nyer a gabona múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.