Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Zsidó Kulturális Fesztivál

24. Zsidó Kulturális Fesztivál

„Életörömre hangolunk” – ez a jelmondata az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amelynek rendezvényeire szeptember 4-12 között várják a közönséget.

A sajtótájékoztatót a Rumbach utcai zsinagógában tartották. A megjelent művészeket és a sajtó munkatársait Kiss Henriett, a Rumbach vezetője, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, Mester Tamás, a BZSH elnöke és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója köszöntötte, majd a fellépő művészek ismertették pár mondatban, hogy milyen produkcióval készülnek.


A közönséget hét budapesti helyszínen várják: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Révay utcai Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay-szalonjában és a Magyar Zene Házában is. Mint elhangzott, idén is a hazai és a nemzetközi művészeti élet kiválóságai fogadták el a fesztiválra szóló meghívást.

A fesztivál közönsége a magyar zenei élet olyan nagyszerű művészeivel találkozhat a bő egy hét alatt, mint Falusi Mariann, Koncz Zsuzsa, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya, László Boldizsár, Gájer Bálint, Veres Mónika-Nika vagy Szulák Andrea.

Mivel a fesztivált hagyományosan a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendezi meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével a sajtótájékoztatón Mester Tamás, a BZSH elnöke kapott elsőként szót, aki úgy fogalmazott – a pandémia miatt nehéz évek állnak mögöttünk, amelyre az idei Zsidó Kulturális Fesztivál szervezői is reflektálni szerettek volna. Ezért lett „Életörömre hangolunk!” mottója a fesztiválunknak, amely az elmúlt években megérdemelten vált a fővárosi művészeti élet elismert és rangos eseményévé.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat remek lehetőségeket rejt magában a hazai és nemzetközi élményturizmus erősítésében. Mint mondta, a zsidónegyedként ismert hetedik kerületi városrész és maga a főváros is profitálhat a fesztiválból, hiszen a különböző programokra, koncertekre látogató vendégek és turisták igénybe veszik a kerület és a főváros kiszolgáló egységeit és vendéglátóhelyeit, azaz a programsorozat Budapest idegenforgalmának szempontjából is jelentőséggel bír. Majd hozzátette: “Bízunk benne, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál egyre több turistát vonz majd Budapestre, az életöröm fővárosába”.

(fotón:Mester Tamás, Szirtes Tamás, Kunos Péter)

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója azt mondta: a fesztivál jelmondatául választott kifejezés, vagyis az életörömre való hangolás és hangolódás lényegében a teátrum mindennapi működésére igaz, hiszen a Madách sok ezer embert szórakoztat és hangol életörömre. Úgy fogalmazott: nagy öröm számukra, hogy idén első alkalommal a Madách is a Zsidó Kulturális Fesztivál egyik helyszíne lesz, méghozzá egy új film-szín-játékkal, az Emberszag című bemutatóval. A darab Szép Ernő Emberszag című műve alapján született, a rendezője Harangi Mária, operatőre Pálos György, míg a főszereplője egy kivételes színművész, Gyabronka József – mondta az igazgató.


A sajtótájékoztatón Gájer Bálint, Lázár István és Lázár Balázs a Broadway csillaga című produkcióból adott részletet.

A színházak világából – a teljesség igénye nélkül – olyan meghatározó művészek lépnek föl, mint Fesztbaum Béla, Gergely Róbert, Hegyi Barbara, Hernádi Judit vagy Kern András.

A hazai zenésztársadalomból a közönség tapsolhat majd többek között Födő Sándornak, Havasi Balázsnak, Heilig Gábornak, Gerendás Péternek, Jáger Bandinak, Korcsolán Orsolyának, Szakcsi Lakatos Bélának. Természetesen nem maradhat a fesztivál klezmer nélkül sem: fellép a mindenkori Zsidó Kulturális Fesztiválokon mindig hatalmas sikert arató, a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band, a Klezmerész zenekar Janicsák Vecával valamint a Masa Tamás által vezetett Sabbatshong Klezmer Band is.

A nemzetközi hírű sztárok közül sikerült Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású Lala Tamart, a szintén izraeli Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok spanyol sztárját, Mara Arandát Spanyolországból.

A rendezvénysorozat részletes programja: www.zsidokulturalisfesztival.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.