Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Attila opera a Margitszigeten

Attila – Verdi remekműve a Margitszigeten 

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.

Attila, a hun király alakját a népszerű basszus, Bretz Gábor alakítja, a női főszerepet Odabella szólamát pedig nem más énekli, mint a világhírű olasz szoprán, a karakter specialistája, Maria Agresta.

Attila hun király legendák ködébe vesző misztikus alakját számos megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Bizonyos meghódított népek történetírói kegyetlen, vérengző barbárként emlegetik. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az “Isten ostora” névvel illették. Azonban Priszkosz rétor diplomata és történetíró (448-449) ezt cáfolja, aki egy követség tagjaként a hun uralkodó udvarában tartózkodott, kinek beszámolója hiteles forrásnak tekinthető. Írásaiban Attila hatalmas és ellenálhatatlan, megfontolt uralkodó, éles eszű, latinosan műveltségű, karizmatikus diplomata. E Nagy Sándori léptékű mitikus ősünk Verdi képzeletét is megragadta. Hódítóként, de árnyalt érzelem világú férfinek ábrázolja. Attila emberséges uralkodó, aki nem csak győzni tud, hanem a veszteségeiből talpra állni is képes, akit őszintén megérint a szerelem.

Verdi remekművét a Párizsi Operától a Metropolitan Operáig, a világon mindenütt játsszák. Az előadás ősbemutatója 1846. március 17-én volt a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon épp a Margitszigeten mutatták be először, 1972-ben, majd 2004-ben is. A legendás mű, most közel 20 évvel később, nem csak új, fantasztikus szereposztással, hanem világszerte egyedülállónak számító, animációs filmes hatással, grandiózus LED-díszlettel elevenedik meg a természet ölelte óriási térben.

“Múlt és jövő, klasszikus és modern találkozása, még nyugati mércével is igazi látványtechnikai bravúr ez a produkció. Modern vizuáltechnológiával, padlótól az égig nyúló ledfalakkal, a klasszikus díszletelemeket felülmúló, hihetetlen részletességű animációs szcenikával megidézni, sőt, életre hívni egy 1500 évvel ezelőtti kort nagy kihívás. Lebilincselő élmény” – mondta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója, az Attila operabemutató művészeti vezetője és kreatív producere.

A nagyszabású operabemutató Dénes István karmester vezényletével, a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának közreműködésével áll színpadra. A háttérben is a szakma legjobbjai vesznek részt. A rendező Aczél András mellett, a garantáltan felejthetetlen világítás és látványterv megálmodója Madarász János, Madár, a jelmeztervező Erkel László, Kentaur, a koreográfus pedig Feledi János. Kreatív tanácsadóként pedig Dobó Katát hívják segítségül.

Interjú a címszerepet alakító Bretz Gáborral, és az Odabellát megtestesítő Maria Agrestával.

“Sajnos még nem volt szerencsém magamra ölteni ezt a szerepet, de nagyon hálás vagyok, hogy Bán Teodóra felkérésére most mégis lehetőségem nyílik erre. Az Attila Verdi egy korai műve, ám annak ellenére, hogy későbbi szerzeményeihez hasonlóan gyönyörű, szívhez szóló dallamok vannak benne, nem egy sűrűn játszott opera” – mondta Bretz Gábor az Attilát alakító basszbariton énekesMajd hozzátette: “Megannyi Verdi szerepet játszottam már, kisebbet és nagyobbat egyaránt és akárcsak a többi, ez is komoly kihívást jelentett, jelent számomra. Szép és sokrétű karakter, amely mára azt hiszem igazán közel került hozzám. Mindent megteszek, hogy a lehető legőszintébben, legszebben tudjam majd tolmácsolni a nézők számára”.

“Szerencsés vagyok, mert megannyi nagymúltú női szerepet énekelhettem már, Odabella mégis kiemelkedően fontos számomra, hiszen igazi fordulópontot jelentett a karrieremben, melynek köszönhetően, tizenegy évvel ezelőtt egy sokkal nagyobb közönség előtt léphettem fel és megismerhettem jelenlegi menedzseremet is” – emlékezett vissza Maria Agresta olasz szoprán az este sztárvendége, aki számos zenei verseny győztesMajd hozzátette: “A szabadtéri műsorok nagyon különlegesek, és sokszor emlékezetes pillanatokat teremtenek. Remélem a mi Attilánk is éppen ilyen lesz. Meglepő, inspiráló és felejthetetlen.”

A lenyűgöző opera bemutató élményét kiegészíti még a Víztoronyban látható átfogó történeti kiállítás, amely megidézi Attila a hun király legendák ködébe vesző alakját, elmeséli történetét. 

A Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben összeállított tárlat, a legendás uralkodó életéről szeretne átfogó képet adni az érdeklődőknek, és kontextusba helyezni a mű cselekményét az előadásra érkezőknek, ízelítőt adva a hun korból, a hunok kultúrájából, harcmodorából. Az opera és a valóság kapcsolatáról, a honfoglalásról és Attila haláláról is megtudhatunk érdekességeket. Igazi komplex, gondolatébresztő élmény, ami történelmünk egy apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját a jövő köntösébe csomagolva tárja a nézők elé.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.