Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Ránki Dezső zongoraestje

Ránki Dezső zongoraestje a Müpában

Ranki Dezső

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat szeptember 27-én Ránki Dezső zongoraestjével folytatódik a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.A kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Művésze koncertje szünet nélkül, egy részben kerül megrendezésre, melyen Schubert és Debussy művei csendülnek fel.

Ránki Dezső

1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. 18 évesen nyerte meg a Zwickaui Nemzetközi Schumann-verseny 1. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal és számos neves karmesterrel, például Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. 1985 óta Klukon Edit társaságában is koncertezik négykezes és kétzongorás művekkel. Az utóbbi években Berlinben, Párizsban, Tokióban, New Yorkban, Londonban is volt fellépésük. A BMC kiadónál megjelent közös lemezeiken Liszt, Satie és Dukay kompozícióit hallhatjuk. 1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban Kossuth-díjjal, 1982-ben Budapest Főváros Művészeti Díjával, 1984-ben Érdemes Művész címmel, 1988-ban Bartók–Pásztory-díjjal, 1990-ben Kiváló Művész címmel, 2005-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki. 2006-ban a „Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal” kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is Kossuth-díjat kapott. 2020-ban a Nemzet Művésze lett.

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat következő koncertje október 24-én lesz a Zeneakadémia Nagytermében, ahol Balázs Jánost hallhatják a zongoramuzsika kedvelői.

A 2022-es év zongoraestjei november 9-én  Alekszandr Gavriljuk szólóestjével zárulnak a Müpában.

A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál október 6-án csütörtökön 19 órakor kezdődik Vigh Andrea hárfaestjével, majd pénteken folytatódik Farkas Mira, szombaton Polónyi Ágnes hárfaestjeivel, és vasárnap Alexander Boldachev hárfaestjeivel zárul a fesztivál.

2023-ban a 20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora-sorozaton Bogányi Gergely, Grigorij Szokolov, Balázs János és Fazil Say koncertjei kerülnek megrendezésre a Müpában. A koncertek a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában, a Festetics Palotában és a Bartók Emlékházban is folytatódnak.

Bővebb információ pontos műsorokkal a www.azongora.hu honlapon olvashatók, ahol a jegyek is megvásárolhatók.

 A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.