Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Már látogatható Budapest első levendulaparkja

Megnyitott az Újpesti Levendulapark

Már látogatható Budapest első levendulaparkja, amelyen hónapokon át dolgozott Újpest Önkormányzata. A Szilas-patak partján kialakított zöldterületen 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény mellett sétálóösvények, szelfi- pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák és napelemes térlámpák várják a látogatókat.

A mindenki számára nyitott, ingyenesen látogatható terület Újpest és a főváros első levendulaparkja is egyben.

“Már az átadás délutánján élettel telt meg a levendulapark. A növényeknek – hiszen idén ültettük őket – még kell idő, hogy megerősödjenek és megbokrosodjanak, de már most szépek, jövőre pedig igazán impozáns látványt nyújtanak majd. Nagyon örülök annak, hogy nemcsak a helyi lakosság, hanem a környező településekről is eljönnek megnézni ezt az új parkot” – mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester, a levendulapark ötletgazdája.

A látogatók közül sokan érkeznek gyalog, biciklivel és kutyával is, hogy megcsodálják, és megérezzék a levendulaillatot. A park ideális helyszín egy sétához, beszélgetéshez, vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre. A terület estére sem zár be, hiszen az odatelepített 5 napelemes térlámpáknak köszönhetően sötétedés után is biztonságos.

Újpesten nem ez az egyetlen úttörő zöld kezdeményezés. A kerületben nemrég fejeződött be a zöld mozgalommá fejlődött esővízgyűjtő és komposztáló program, melynek keretében több mint hatszáz eszközt osztottak szét a helyi lakosságnak, 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztálóládákat, illetve a panelban, erkélyes lakásokban élőknek úgynevezett konyhai komposztálókat, mely újdonságnak számít, továbbá átadásra kerül egy újabb közösségi kert is a kerületben, ahol negyven szerencsés lakos kezdheti meg a városi kertészkedést.

Fotók (forrás: Újpest Önkormányzata)

És hogy mi lesz elvirágzás után a levendulával? Az önkormányzat tervei szerint az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű munkatársai illatzsákokat fognak készíteni a lemorzsolt virágokból, melyeket aztán szétosztanak a lakosság között.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Készítette: Krónika Videómagazin.