Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Immáron 27. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

Az idei Fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása.

Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése együttműködve a Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát hozza el. A hagyományoknak megfelelően külön pavilont állítanak a díszvendég országnak. A fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki a Budapest Nagydíjat Budapest Főpolgármesterétől veszi majd át.

A Fesztivál keretein belül rendezik meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

bookfestival.hu oldalon már tájékozódhatnak az érdeklődők a Könyvfesztivál programjairól. A kiállítók jegyzéke online magyar és angol nyelven is megjelenik a Könyvfesztiválra.

A Fesztiválra minden irodalom- és könyvbarátot szeretettel vár a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A megnyitó szeptember 29-én csütörtökön 16.00-kor veszi kezdetét a Nemzeti Táncszínházban. Péntek-szombat reggel 10.00-től 20.00-ig, vasárnap 10.00-19.00-ig ingyenesen látogatható valamennyi program. 

A jövő évi 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megkezdték az előkészületeket, ahol terveik szerint a díszvendég ország Hollandia lesz.

Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.