Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

A londoni Royal Opera House előadásai a mozikban

A londoni Royal Opera House előadásai a mozikban

Budapesten és országszerte számos helyszínen műsorra tűzik a filmszínházak szeptember végétől a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Király Operaház előadásait – köztük több világpremiert. A főszerepekben olyan nemzetközi operacsillagok tűnnek fel, mint Juan Diego Flórez és Danielle de Niese a Bohémélet, Elena Stikhina és Ludovic Tézier az Aida vagy Bryn Terfel a A sevillai borbély operában.

Az évad előzetese

A 2022-23-as évad összesen 13 világklasszis előadást – hét operát és hat balettelőadást – vonultat fel, köztük több világpremiert és új rendezést. A közvetítések kiemelt helyszíne Budapesten a kényelmes fotelekkel felszerelt Cinema MOM filmszínház, ahol élő műholdas közvetítésben, Bősze Ádám zenetörténész, rádiós műsorvezető és kollégái, dr. Hoványi Márton bölcsész, irodalmár és Megyeri Léna balett-történész, tánckritikus szórakoztató és informatív felvezető előadásával és egy minőségi hideg vacsorával kísérve láthatók az előadások.

További vetítési helyszínek Budapesten a Puskin, Pólus, és Gobuda (volt EuroCenter) mozi, ezen kívül a debreceni Apolló, a szolnoki TiszapART, a szegedi Belvárosi és a pécsi Apolló moziban is elérhetők a produkciók.

Program: https://cinemamom.hu/film/roh-royal-opera-house-2022-23-evad-298

A mozis opera-évad szeptember 27-től indul Puccini megríkató operájával, a Pillangókisasszonnyal.

Október 5-től Kenneth MacMillan Liszt Ferenc zenéjére készült Mayerling koreográfiájának nyitó estéjét élvezheti a közönség, melynek történelmi hátterét mi, magyarok még jobban érthetjük, mint az angolszász publikum. Október 12-től látható Robert Carsen új rendezésében az örökzöld Aida, Antonio Pappano vezényletével.

Az október 20-i Bohémélet bemutató parádés szereposztásában, a hangszálproblémák miatt több évadot kihagyott Juan Diego Flórez argentin tenor csillag és Danielle de Niese főszerepelésével csendül föl.

November 16-tól kerül sugárzásra a Royal Ballet Gyémánt évforduló címet viselő, öt különálló műből összeállított ünnepi estje, melynek egyik része a közkedvelt George Balanchine amerikai koreográfus Gyémántokja, társulat első alkalommal mutatja be a művészeti vezető Christopeher Wheeldon Négyünk számára című balettetűdöt, továbbá három rövidebb balettdarab világpremierjére is sor kerül, a mindenkori étoile-ok és vezető táncosok bevonásával.

December 8-tól egy igazi családi kedvenc, A diótörő hódítja meg majd a nézők szívét – elbűvölő havas jeleneteivel, bűvészmutatványaival, az Édességek Birodalmában lejtett táncokkal.

Az új esztendőben 2023 január 19-től Ha ló nincs… címmel Laura Esquivel mexikói írónő megkapó szerelmi történetét feldolgozó, Christopher Wheeldon koreografálta „felnőtt” (értsd erotikus töltetű) balettel indul a vetítéssorozat. Február 15 -én szívet melengető szerenádok csendülnek fel Bryn Terfel közreműködésével A sevillai borbély vígoperában. Március 22-én Puccini zenei csemegéje a Turandot opera látható, amelyet Antonio Pappano vezényel. Április 12-én új rendezésben a Royal Ballet Hamupipőke mesebalettje kerül műsorra. A koreográfus: Frederick Ashton. A színpadra állító kreatív csapat a színház, a film, a tánc és operaművészet összességének bűvös világába repíti a nézőt. ennek a tündérmesének az éteriségén keresztül. Április 27-től a Figaro házasságát élvezheti a közönség Mozart örökzöld dallamaival.

Május 24-től a klasszikus balettirodalom gyöngyszeme a Csipkerózsika látható a Royal Balett előadásában. Június 13-án az évad A trubadúrral zárul, melyet ezúttal az Olivier-díjas Adele Thomas merész új rendezésében, Rachel Willis-Sørensen, Ludovic Tézier és Yusif Eyvazov főszereplésével láthat a moziközönség.

A Covent Garden-beli operaház közel másfél évtizede, 2008 óta közvetíti világszínvonalú előadásait világszerte a mozikvásznakon. Az élő közvetítések ill. élőben rögzített, majd felvételről vetített előadások alkalmával a kitűnő operatőri munkának köszönhetően a néző mintegy királyi páholyból, testközelből élvezheti az előadásokat. A közvetítések szünetében rövid élő interjúk és előzőleg rögzített rövid dokumentumfilmes betétek derítenek fényt a kulisszatitkokra, a parádés előadásokhoz vezető próbafolyamatok kihívásairól.

A Royal Opera House közvetítései Magyarországon a művészeti mozitartalmakra specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek vászonra.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.