Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

XIII. kerület

Minierdő, madárles

A Zöld Ág Tagóvoda és a Boribon Bölcsőde játszóudvara megújult a XIII. kerületben

Átadták a Kárpát utcai Zöld Ág Tagóvoda és a vele szomszédos Boribon Bölcsőde teljesen felújított játszóudvarait Budapesten a XIII. kerületben. Az átadóünnepségen Dr. Tóth József polgármester beszédében felidézte az óvoda és a bölcsőde korábbi átalakítását, s a mostani játszóudvar-felújítás kapcsán elmondta: „Az eszközök, az új játéklehetőségek fejlesztik a gyermeki kompetenciákat, és hozzájárulnak a gyermekek kreatív neveléséhez.”

Előbbi beruházásra 313,4 millió forintot, utóbbira 65,2 millió forintot fordított az önkormányzat. Az óvoda játszóudvara – amelynek fő látványossága egy minierdő lett – egyidőben akár 200 kisgyermek mozgásigényét is ki tudja elégíteni.

A polgármester arról is beszélt, hogy az energiaválság ellenére sem zárnak be kerületi alapintézményeket: „Szóba sem jöhet nálunk bölcsődék, óvodák bezárása, sőt, a szolgáltatásainkat még bővítjük is, hiszen a lakosság egészen biztosan hozzánk fordul majd segítségért.”

Zöld Ág Tagóvoda (Kárpát utca 25-27.) átfogó rekonstrukciójára 2011-ben 515 millió forintot fordított az önkormányzat. Akkor alakítottak ki például új funkcionális tereket is (tornaterem, orvosi szoba, dolgozói öltözők, egyéni fejlesztő szoba, nevelőtestületi szoba), külön gazdasági bejáratot, az óvoda és a bölcsőde épülete műszakilag, gépészetileg is megújult. Az elmúlt években tovább korszerűsödött az óvoda a nyílászárók árnyékolásával, klimatizálással, új kerítéssel, a személy- és ételliftek felújításával.

2022-ben az óvoda játszóudvarát (3475 m2) teljesen modernizálta az önkormányzat az óvodaudvar-felújítási programjában. Az udvaron 220 gyerek (8 csoport) veheti birtokba a játéklehetőségeket. Kicserélték a régi játszóeszközöket, lett köztük egy új mászókahajó, ügyességi kötélpálya. A korábbi gumitégla-burkolatot új, korszerű öntöttgumira cserélték. Az udvar RaM felőli oldalán műfüves focipályát építettek. A kikopott zöldterületeket is felfrissítették. A madárles körüli új zöld részen a gyerekek kényelmesen megfigyelhetik a madarakat. A Kárpát utcai oldalon a felújított eddigi játszóeszközök mellett helyet kapott egy fészek- és ülőhinta, a dobogó burkolatának kicserélésével újabb lehetőség nyílt a gyerekek mozgáskoordinációjának a fejlesztésére. Megújult a bejáratnál lévő rámpa és az épület bölcsőde felöli oldalán lévő foglalkoztatók teraszburkolata is.

A nyári időszakban a kicsik igénybe vehetnek majd 2 vizes játszórészt is zuhannyal, párakapuval. A játszóeszközök fölé 7 napvitorlát is felszereltek.

A kivitelezés során szakemberek megvizsgálták az udvar fáit: ennek alapján több fa egészségi állapota, valamint a balesetveszély indokolta azok kivágását. A 14 kivágott fát összesen 22 előnevelt, 12-16 éves új fával pótolták. Telepítettek egy fás ligetet, minierdőt is, amely a játszóudvar egyik fő látványossága. Ide két kis faházat is elhelyeztek, amelyeket egyensúlyérzéket fejlesztő pálya köt össze. A minierdő javítja a gyermekek immunrendszerét, a környezettudatos nevelést is támogatja, ezáltal jól illeszkedik a zöld óvoda pedagógiai programba. A fákon kívül 124 magas és alacsony cserjét, 117 évelőt és 75 díszfüvet is ültettek. A növényeket automata öntözőrendszer locsolja.

A Zöld Ág Tagóvoda játszóudvarának felújításával párhuzamosan megújították a szomszédos Boribon Bölcsőde (Pannónia utca 92-94.) belső játszóudvarait, lecserélték a Vág és a Pannónia utca felőli kerítést. A beruházás 65,2 millió forintból valósult meg.

A Boribon bölcsőde 2013-2014-es rekonstrukciója nagyjából 300 millió forintba került. Ennek során kiegészítő homlokzati hőszigetelést és korszerű műanyag nyílászárókat kapott. Akkor felújították, ugyancsak hőszigetelték a lapostetőt is, amelyet „zöldtetővé” formáltak szárazságtűrő, évelő növények beültetésével. Az épület belső korszerűsítésével a főzőkonyhából melegítőkonyha lett, és az így felszabaduló területen jött létre a tornaszoba, a sószoba és egy fejlesztő szoba is. Gépészetileg szintén modernizálták az épületet, amely akadálymentesen is megközelíthetővé vált.

Az idei fejlesztések közé tartozott a teljes tereprendezés, új füvesítés, korszerű gumiburkolatokkal esésvédő felületek kialakítása, automata öntözőrendszer kiépítése, a pancsolók felújítása is.

Kovács Erzsébet, a Boribon Bölcsőde vezetője az ünnepségen arról is beszélt: „Fontos célunk, hogy a gyerekek szeretetben, nyugodt, biztonságos családi környezetben töltsék el napjaikat. Bölcsődékben 2017 óta Zöldbölcsőde Programot működtetünk, amelyben kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre és a környezeti nevelésre.”

Kavalecz Angéla, a Zöld Ág Tagóvoda vezetője beszédében kitért arra is: „Nevelőtestületünk és minden munkatársunk elhivatott abban, hogy az idejáró gyerekek felkészítése során kialakuljon a belső erkölcsi tartásuk és értékrendjük. Az a célunk, hogy boldogok legyenek, sokat tudjanak, és majd a környezetükért tenni tudó, kreatív, értékes emberekké váljanak.”

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Készítette: Krónika Videómagazin.