Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze és Kedvenc patikám

Átadták a Kedvenc Patikám díjat  

Év Értékelő sajtótájékoztató keretében adták át a Kedvenc Patikám díjat, és mutatták be az Év Gyógyszerésze könyvet Budapesten az Aria Hotelben.

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

Év Gyógyszerésze 2022 nyertesei

  1. helyezett: Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta
  2. helyezett: Dr. Prugberger Sára Anna és Vargáné Dr. Tóth Katalin
  3. helyezett: Dr. Gyuricza Anett

Különdíjak: Dr. Rozmán Dávid és Dr.Sebők Ágnes

Dr. Mikola Bálint elmondta, az Év gyógyszerésze könyv számukra azért fontos, mert kellő körültekintéssel és nagy kutató munkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért. Évről – évre sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta (Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid

Elmesélte mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat és ezt egy közösségi média felületen májusban tudta meg, hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. A pályázati témáját személyes ügy miatt választotta, ugyanis 2020 márciusában amikor még nem történtek meg a lezárások, sajnos megfertőződtek az első hullám idején a családjával. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. A dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, és ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint a fizikai kontaktusok csökkentése, karantén fontossága. Mint mondta, fontosnak tartja az aktuális vírus variáns ismeretét, hogy adott esetben ha egy beteg a gyógyszertárban elmondja a tüneteit, fel tudják ismerni ( jelenleg az omnikrom BA 4,5 variáns van jelen ) és tudjanak számára teszt vásárlást ajánlani, ami igazolni tudja esetleg a betegséget. És a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalom is nagyon fontos, mert a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban akikhez bármikor tudtak fordulni kérdéseikkel a betegek. Majd hozzátette, kiemelten fontos a praxis közösségek együttműködése is.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelem az első 3 helyért, és csak kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

 Kedvenc Patikám nyertesek

  1. Zafír gyógyszertár (2484 Gárdony Balatoni utca 62)
  2. Szent sebestyén gyógyszertár (2094 Nagykovácsi Lenvirág Park 1.)
  3. Arany oroszlán gyógyszertár (7682 Bükkösd Kossuth l. utca 11)

Torjai Gábor kitért arra is, hogy mennyire fontos a pályamunkák továbbadható formátumba való megjelenése. Így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv.

Mint mondta, a lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassák az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is. Majd hozzátette: Bízik abban, hogy a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyvet megjelentetni, majd az újra összegyűlő pályamunkákból.

Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) arról beszélt, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak. Ez három jelentős terület: primer, szekunder és tercier prevenció. A primer prevencióban segítik a betegeket megismertetni az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. Utána következik a szekunder prevenció amikor a gyógyszerész különböző vizsgálatokat tud felajánlani például a diabétesz, hypertonia esetében, vagy mint most a covid teszteket. De fontos a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata is, hogy saját maga mérje meg például a vérnyomását. A tercier prevenció pedig az, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis és a megfelelő gyógyszer. Ekkor a betegnek tanácsot adunk hogyan használja fel a gyógyszert, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók léphetnek fel a használatkor. Mint mondta, a cél az volt, hogy a gyógyszerészek lássák a kollégák mely területekre fókuszálnak, mit tartanak különösen fontosnak a különböző földrajzi elhelyezkedésben, a különböző szakmai területeken. A könyvbe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmondta, hogy amikor elkezdték támogatni ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején, még nem tudták hova fog fejlődni. Nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létre jönni belőle, valamint hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz. A Roche Magyarország hisz abban, hogy akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. De úgy gondolták, hogy ha komolyan veszik ezt az elvet, akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy a gyógyítás folyamán is egyre személyre szabottabb legyen a szolgáltatás amit a betegek kapnak. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább személyre szabott tudás a gyógyszerészi gondozás. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a programot. Nagyon örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket. A könyvvel kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek benne díjazott pályamunkák, ami azt mutatja, hogy konzisztens a hozzáállás. Hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg tapasztalataikat és tudásukat benne, akiknek célja, hogy a betegeknek a lehető legjobb ellátást nyújtsák, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő. Szabados Julianna. Megjelenik. Krónika Videómagazin.