Search
csütörtök 20 június 2024
  • :
  • :

Dokumentumfilm Ennio Morriconéról

Dokumentumfilm Ennio Morriconéról

A mozinézők fejében öröké ott motoszkál az olasz komponista Ennio Morriconé filmzenéje. A filmek halhatatlanságát a rendezők neki köszönhetik. A legendás zeneszerző életútját bemutató grandiózus alkotás november harmadikán kerül bemutatásra a hazai mozikban a Pannónia Entertainment forgalmazásában.

Dokumentumfilm Ennio Morriconéról

Amikor 2020-ban 91 éves korában távozott az élők sorából, természetesen a hazájában egyből megkezdődtek a tiszteletére és emlékére egyszerre szóló dokumentumfilm munkálatai, amely végül 2021-ben lett bemutatva először Velencében. Több, mint két és félórás hosszával egy kellően grandiózus produkció készült el.

A rendezői feladatokat az a Giuseppe Tornatore látta el, aki régi kollaboránsa volt a maestrónak. A direktort többek között az Oscar-díjas Cinema Paradiso alkotójaként ismerhetjük, ekkor dolgozott együtt először a zeneszerző ikonnal.

Ezt követően még további egy tucat dirigálásánál kérte fel a munkára Morricónét, köztük dokumentumfilmekkel, így tehát Tornatore szerzett már korábban is tapasztalatot a műfajjal. Mivel közel három évtizeden át elválaszthatatlanok voltak egymástól, adta magát, hogy ő vegye kezébe ezt a 156 percesre duzzadó, mondhatni emlékprojektet.

A produkció megpróbál teljesen körbevezetni a legenda életútján, bár ezt nyilván lehetetlen minden részletre kitérően megtenni még ilyen tetemes játékidő mellett is. Persze azért a legfontosabb pontok mind ott vannak, kezdve a Segio Leone-filmektől az életmű Oscaron át az Aljas nyolcasig, amelyért megkapta rendes aranyszobrát is az Akadémiától, mint 2015 legjobb filmzenéje.

A dokumentumfilm betekintést nyújt a világkörüli turnékba, és a kulisszák mögötti felvételekkel is megajándékozza a nézőket. Továbbá számtalan interjúval, köztük magáéval a rendezőével is megismerkedhetünk.

Olyan nagyságok, színészek, rendezők és kollégák sztorizgatnak többek között, mint a már említett Tarantino, a megtestesült westernhős Clint Eastwood, Oliver Stone, Hans Zimmer, Barry Levinson, Dario Argento, Quincy Jones, Bruce Springsteen vagy John Williams.

Az Ennio Morricone november 3-tól országosan lesz majd látható a mozik műsorán.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.