Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

Plant-Powered Perspectives konferencia

Növényi alapú élelmiszeripari konferencia

Idén második alkalommal rendezték meg az élelmiszer- és vendéglátóipari szereplőket megszólító Plant-Powered Perspectives konferenciát, mely Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye. A konferencia főszervezője a Növényi Forradalom Nonprofit Kft. (Bergovecz László, Kaveczki Zsófia, Miskolczi István, Nagy Ervin és Péntek Csaba), az esemény támogatói a METRO és az Unilever Food Solution volt.   

A METRO Gasztroakadémián tartott, teltházas eseményt Tobias Leenaert vegán stratéga előadása indította, aki a ProVeg International társalapítója, a How To Create a Vegan World: a Pragmatic Approach című könyv szerzője. Előadásában felhívta az egybegyűltek figyelmét a klímaváltozás és az állattenyésztés kapcsolatára, a környezetvédelemre, és beszélt a növényi élelmiszerek területén megfigyelhető nemzetközi trendekről. Ezzel meg is határozta a nap egyik legfontosabb tematikáját. 

A felvezető programok izgalmas színfoltja volt a 827Kitchen a magyar piac névhasználatait érintő „vegánsonka-per” néven ismert esetének beszámolója kapcsán kialakult spontán vita is, amelybe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelenlévő képviselője is bekapcsolódott. A párbeszéd kapcsán megerősítést nyert, mennyire fontos a piac szereplőinek, hogy termékeik „imitáció” vagy „helyettesítő” elnevezések és fantázianevek helyett „alternatíva” besorolást kapjanak.

Ezt követően az előadások és panelbeszélgetések négy nagy tematika köré csoportosultak, így szó esett piaci- és jogszabályi környezetről, a növényi élelmiszer-előállítás és a vendéglátás legfontosabb kérdéseiről, valamit az üzleti növekedést érintő témákról.

Az előadásokból kirajzolódott, hogy bár a húsfogyasztás környezetterhelő szerepe egyre szélesebb körben ismert, annak elengedhetetlenségének gondolata még mindig sok helyen erősen tartja magát – a nagyrészt államilag finanszírozott közétkeztetésben és a végfelhasználók fejében egyaránt.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyre nagyobb a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők, azaz flexitáriánusok száma, akik – az egyelőre kisebbségben lévő vegánok és vegetáriánusok mellett –  komoly felvevőpiacot jelentenek a húshelyettesítő termékek számára.

A meghívott előadók között olyan nagy nemzetközi cégek képviseltették magukat, mint például a Nestlé, a Danone és az Unilever, és olyan innovatív hazai vállalkozások, mint a Vegan Business Circle, a Pápai Hús vagy a METRO.

Természetesen a vendéglátóipar is teret kapot. Mind az előadásokból, mint a kiállítók által felvonultatott bőséges termékkínálatból egyértelműen kiderült, hogy a tavalyi konferencia óta hatalmas előrelépés történt a növényi termékek piacán, és egyre több szereplő ismeri fel, hogy aki nemet mond a növényi forradalomra, a fejlődésre mond nemet.

Ahogy Miskolczi István, az esemény mögött álló Növényi Forradalom Nonprofit Kft. egyik alapítója is mondta: „A növényi étrend nem egy trend. Ez a jövő.”

A Csehország, Lengyelország és Szlovákia után hazánkban is megrendezett egyedülálló kezdeményezés a növényi alapú trend követésére, előre mozdítására, színesítésére fókuszál az üzleti szektor érintett szegmenseiben. Az esemény házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt.

A konferencia során Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa átvette a Michelin 2022-es kiadványától elnyert Bib Gourmand minősítését. 

További információ https://novenyikonferencia.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.