Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Augustin Hadelich, Grammy-díjas hegedűművész hangversenye

A MÁV Szimfonikusok és Augustin Hadelich, Grammy-díjas hegedűművész hangversenye  

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyein gyakran találkozhat a közönség világhíres szólistákkal, karmesterekkel. Ez alkalommal a zenekar vendégszólistája a Grammy-díjas Augustin Hadelich lesz, napjaink egyik legnagyobb hegedűművésze. A műsorban Enescu, Brahms és Csajkovszkij remekművei hangoznak el Keller András vezényletével, 2022. december 1-jén, a Zeneakadémián.

A hangverseny nyitányaként George Enescu  – akinek életműve és személyisége jelentős mértékben járult hozzá a XX. századi román zenekultúra fejlesztéséhez-,  I. Román rapszódiája csendül fel, amelyben a szerző egy sor népi táncdallamot dolgoz fel.

Majd Brahms: D-dúr Hegedűversenyét hallhatják a nézők. A művet 1879. január 1-jén mutatták be a szerző vezényletével Lipcsében, a Gewandhaus zenekarral. A szólista barátja, Joachim József volt. A kritikusok akkor azt írták róla, hogy nem a hegedű számára, hanem a „hegedű ellenére” komponált a mű.  Kifogásolták a zenekari szövet vastagságát, a zenekar szerepének túlsúlyát, a lassú tétel nagy oboa-szólóját. A szóló hegedűs számára viszont rendkívüli feladatot jelent a darab eljátszása, igen magas fokú hangszeres tudást és muzikalitást igényel. És valóban, itt a szólóhangszer „violino principale”, uralkodó hegedű, de nem önkényuralkodó: mindvégig szeretetteljes harmóniában él népével, a zenekarral. A Hegedűverseny a dallamok, ritmusok, harmóniák, formák és az érzelmi kifejezés bámulatosan tökéletes egységében fogant, utolérhetetlen remekmű élményét ajándékozza a hallgatónak.

Az est befejezése Csajkovszkij utolsó műve a h-moll szimfónia, amelyet a szerző „Patetikus” jelzővel ruházott fel, amelynek bemutatóját mindössze nyolc nappal élte túl. Nagyon különböző karakterű három tétel után az utolsó tétel valóban megrendítően drámai, halál-zene. Mondják, talán érezte közelgő halálát, hiszen a zenéből erre lehet következtetni, de a zeneszerző akkori megnyilatkozásai éppen ellenkezőleg, életerőről tettek tanúságot.

A hangverseny karmestere Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest vezető karmestere. Művészi munkásságát Liszt-díjjal, Érdemes művész címmel, Bartók-Pásztory-díjjal, 2021-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el.

Augustin Hadelich Grammy-díjas (2016) hegűművész 1984-ben született Olaszországban. 5 éves korában kezdett hegedülni, csodagyermekként vált híressé. Tanárai között olyan neves hegedűművészek is voltak, mint Uto Ughi és Igor Ozim. 15 éves korában a lakóházukban kitört tűzben súlyosan megsérült, majd egy év kihagyás után folytatta tanulmányait. A Livornói Mascagni Konzervatórium után New York-ban, a Julliard Akadémián szerezte meg diplomáját, azóta az Egyesült Államokban él. A rangos Indianapolis-i Nemzetközi Verseny megnyerése (2006) után fellépett Amerika számos nagy városának zenekaraival (New York, Los Angeles, Boston, Cleveland, Chicago, Philadelphia, San Francisco, Montreal, Toronto), de Európában és Ázsiában is (München, London, Amsterdam, Tokió, Hong-Kong) gyakran koncertezik.  Fenomenális technikáját, költői érzékenységét és pompás hangzásvilágát mindenütt nagy elismerés övezi. Hangszere az 1744-ben készült „Leduc/Szeyng” Guarneri del Gesu hegedű.

MŰSOR:

Enescu: I. Román rapszódia, op. 11

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77

Csajkovszkij: VI. (h-moll, “Patetikus”) szimfónia, op. 74

KÖZREMŰKÖDIK: Augustin Hadelich – hegedű

VEZÉNYEL: Keller András

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.