Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Emberarcú Egészségért díj gyoztesek

Emberarcú Egészségért díj 2022

Szívmelengető egészségügyi kezdeményezéseket díjaztak

A Teva Gyógyszergyár Zrt. pályázatot hirdetett, hogy megtalálja és elismerje azokat az értékteremtő egészségügyi kezdeményezéseket, amelyek önzetlen segítségnyújtásukkal jelentősen hozzájárulnak a betegek életminőségének javításához. A pályázat iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt, a felhívásra 140 nevezés érkezett. A nagyszámú jelentkező és a kiemelkedő színvonalú pályaművek miatt az Emberarcú Egészségért díj 2022 pályázaton a 4 győztes mellett a zsűri egy különdíjat is odaítélt, továbbá minden döntőbe jutott pályaművet díjazásban részesített, így összesen 5,8 millió forinttal lettek gazdagabbak a legjobb pályázatok benyújtói.

„Emberarcú Egészségért díj 2022” pályázatra két kategóriában lehetett nevezni: (1) magánszemély és egészségügyi szakember, illetve (2) egészségügyi, oktatási intézmény, társadalmi, civil és gazdálkodó szervezet.

Az eredményhirdetésen elhangzott, hogy minden egyes benyújtott pályázat bizonyítéka annak, hogy sokan vallják ugyanazt, amit a szervezők: a szakszerű egészségügyi ellátáson túl a betegeknek szükségük van a lehető legtöbb törődésre, empátiára, emberségre, méltóságra és együttérzésre is a gyógyulásukhoz.

A beérkezett pályázatokat a belső zsűri először pontozással értékelte a pályázati kiírásban megadott 3 fő kritérium alapján: hasznosság/fenntarthatóság, empátia/emberközeliség, újszerűség/kreativitás. A pontok összesítése után állt össze a döntősök 12 fős listája, kategóriánként 6-6, végső győzelemre is esélyes pályázattal. Közülük a Teva munkavállalói szavazással választották ki a győzteseket.

Magánszemély és egészségügyi szakember kategória

Dr. Orbán Zoltán – ZENE, ÉRINTÉS, GYÓGYÍTÁS

A zene gyógyító erővel bír. A narkózis előtti feszült percek kissé oldódnak, orvos és páciens kapcsolata áthangolódik, emberarcúvá válik a légkör. A műtőbe érkező beteget számtalan inger éri, de ha az altatóorvos olyat csinál, ami kizökkenti a beteget az operáció előtti stresszből: lágyan megsimogatja a fejét, a karját, majd jön a fejhallgató, a zene, a szituáció rögtön más színt kap a betegek lelkében.

Dr. Fröhlich Georgina – LEGO-SUGÁRTERÁPIA

A sugárkezeléseket leggyakrabban lineáris gyorsítóval végezzük, melynek megértéséhez elengedhetetlen a gyakorlati bemutatása is. Ezért LEGO-elemekből építettem egy kis lineáris gyorsítót, amit szemléltetésre használok. A sugárkezelés folyamata azonban több, mint maga a besugárzókészülék működése, ezért gyerekeimmel elkészítettük egy orvosi lineáris gyorsító teljes méretarányos LEGO-makettjét és egy sugárkezelésről szóló kisfilmet. A díjat a gyerekek vették át.

 

Egészségügyi, oktatási intézmény, társadalmi, civil és gazdálkodó szervezet kategória

Amigos a gyerekekért Alapítvány – MINDEN BETEG GYEREK MELLETT LEGYEN EGY AMIGO

Önkénteseink a nyelvtanuláson túl felzárkóztató foglalkozásokkal segítik a gyerekek visszailleszkedését a társadalomba, vagy kézműveskedéssel, társasjátékokkal feledtetik a kórházi kezelések sokszor nehéz óráit. A velük töltött időben motiváljuk őket, hogy ne adják fel a reményt és az álmaikat, és úgy térhessenek vissza az iskolába, hogy nem maradtak el társaiktól a távol töltött időben sem. A szülő számára is öröm, hogy a gyermek nem a fájdalmairól, hanem az új, zöld pulcsis barátairól mesél, és hogy milyen új, izgalmas dolgot tanult tőlük.

Mosoly Alapítvány – MOSOLY-MŰVÉSZETTERÁPIÁVAL A SÚLYOS ÉS KRÓNIKUS BETEG GYEREKEK PSZICHÉS TÁMOGATÁSÁÉRT

Egy gyerek elsődleges kifejezési módja a játék, a mese és a kreatív alkotás, melyek a lelkükben felgyülemlett feszültséget könnyebben feldolgozhatóvá teszik. Terápiáinkon a gyerek a betegség passzív elszenvedőjéből aktív, cselekvő szereplővé lép elő, én-ereje nő, szorongása oldódik. Terapeutáink komplex módon alkalmazzák a különböző pszichoterápiás módszereket, melyek mind egy célt szolgálnak, a gyerekek betegséggel történő megküzdésének támogatását.

Az Emberarcú Egészségért díj 2022 zsűrijének különdíja

KORE Koraszülöttekért Országos Egyesülete – KORIPOK A CSALÁDTÁMOGATÓ KORASZÜLÖTT ELLÁTÁSÉRT

A koraszülés súlyos krízishelyzet a családnak, hirtelen csöppennek a szülők egy teljesen idegen, félelmetes helyzetbe. Az egyedi, szigorú szabályok alapján kézzel készített, színes, vidám, horgolt polipok segítik a babát, hiszen a magzati korból megmaradt fogóreflex miatt előszeretettel fogják meg, húzzák ki a gyógyulásukat támogató szerelékeket. Az inkubátorba bekerülő KORIP 8 csápjának valamelyikére ráfog a gyermek, ezzel biztonságban érzi magát, a szaturáció és pulzus helyreáll. 2022-re már mintegy 26,000 csápos került a koraszülött babákhoz.

Az ünnepélyes eredményhirdetésére december 2-án került sor a budapesti UP Rendezvénytérben. A négy győztes, valamint a különdíjas pályázat nyereménye egyenként bruttó 1,000,000 forint, amit a díjazottak – Dr. Fröhlich Georgina, Dr. Orbán Zoltán, Amigos a gyerekekért Alapítvány, Mosoly Alapítvány, KORE Koraszülöttekért Országos Egyesület – a rendezvényen át is vettek.

A további nyolc döntőbe jutott pályázat nyereménye egyenként bruttó 100,000 forint, amit szintén a rendezvényen vehettek át a pályázók:

Beck Mónika

Bethesda Gyermekkórház

Csodalámpa Alapítvány

Lengyel Tímea

Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete

Ne Dobd Ki Alapítvány

Dr. Oláh Csaba Zsolt

Dr. Tordas Dániel

A döntőbe jutott, illetve a győztes pályázatokat a szervező Teva Gyógyszergyár Zrt. részletesen is bemutatja a honlapján: www.teva.hu/emberarcu-egeszsegert

Teva

Immár 120 éves tapasztalatával fejleszti és gyártja gyógyszereit. 3,500 terméket tartalmazó portfóliójában szinte minden terápiás területre kínál készítményt. Emellett jelentős innovatív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez. Közel 30 éve van jelen Magyarországon. Debreceni és sajóbábonyi üzemében a kutatás-fejlesztési tevékenységtől az alapanyag-gyártáson keresztül a kész gyógyszergyártásig, törzskönyvezésig és gyógyszerértékesítésig számos tevékenységet folytat. A hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalata, amely közel 2,000 munkavállalót foglalkoztat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.