Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

21. Század Kiadó: Boldog Születésnapot Budapest!

A 21. Század Kiadó exkluzív kiadványokkal ünnepli a jubileumi évbe lépő fővárost

A 21. Század Kiadó két különleges Budapest-kötettel köszönti a november 17-én születésnapját ünneplő fővárost. A jövőre 150 éves Budapest előtt való tisztelgést már idén elkezdik, mostantól kezdve extra kedvezmények várják a vásárlókat Budapest-tematikájú könyvekre a kiadó webshopjában, és a három kiadói csoport összefogásából született BookUp Könyvesboltban is a Budapestről szóló könyveké a főszerep.

„Azt figyeltük meg, hogy az embereknek egyre nagyobb igénye van saját környezetük megismerésére, és arra, hogy időről időre turistaként szemléljék a számukra ismerős épületeket és többet tudjanak meg azokról az ismert és ismeretlen emberekről, akik korábban éltek a falaik között. Olyan Budapestről szóló, korabeli és frissen készült fotókban gazdag könyveket kínálunk az olvasóknak idén ősszel, amelyek könnyen befogadhatóan adnak át érdekes, sőt izgalmas ismereteket, és az élményalapú olvasást segítik. A nagy sikerű Hosszúlépés Budapesten után Koniorczyk Borbála és Merker Dávid megjelentette a Hosszúlépés a körúton túl című könyvét, amely a város szívétől távolabbi környékeket mutatja be eddig ismeretlen történeteken keresztül. Kordos Szabolcs Egy város titkai című kötete pedig ismert emberek sorsán és épületek történetén keresztül mesél Budapestről” – nyilatkozta Finy Petra, a 21. Század Kiadó PR-vezetője.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl

A tematikus városi séták műfajteremtőiként a szerzőpáros töviről-hegyire ismeri Budapestet. Mára védjegyükké vált, sodró stílusukban vezetnek minket végig a főváros újabb négy, ismertnek hitt városrészén.

Megismerjük Újpest titkait: az ott szervezett első budapesti “Sziget-fesztivált” és a Vígszínháznál is nagyobb színház történetét. Olvashatunk a költő Babits Mihály megpróbáltatásairól, az Árpád úti bankrablásról és a Városháza körüli viharokról.

Majd a szerzőpáros Józsefvárosba kalauzolja az olvasót, bemutatják az Uránia mozi történetét, a  csengetős mozikat, a Százados úti művésztelep születését, és hogy milyen állatsereglettel közlekedett Jókai Mór és Laborfalvi Róza.

Elvezetnek Csepelre, ahol megtudjuk milyen szecessziós csodát rejt a Csepeli Munkásotthon, és azt is, miért számított presztízsértékűnek csepeli munkásnak lenni.

Mesélnek 1944 karácsonyáról, miként tudta Bajor Gizi csodába illő módon kimenekíteni keresztfiát a nyilasházból, és tényleg dobtak-e le angolszász pilóták olyan babákat, melyekben robbanóanyag volt?

Kordos Szabolcs: Egy város titkaiAz író különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították. Nem történelemkönyv ez, hanem vérbő, gyakran komikus, másszor tragikus privát kalandozás térben és időben. Megelevenedik a múlt, és megszólalnak a leszármazottak, a szakértők és a mai lakók. A könyv elolvasása után garantáltan nem tud majd végigsétálni úgy Budapest utcáin, hogy ne a város rejtvényeit keresse a homlokzatokon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Mgjelenik: Krónika Videómagazin.