Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Bicentenáriumi Petőfi-szilveszter

Petőfi-szilveszter Kiskőrösön

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát. Budapesten a Gundel Palotában tartott beharangozó sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a költő születésének 200. évfordulóján megrendezésre kerülő esemény idén országos jelentőségű lesz. 

Az eseményen jelen volt Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere, Demeter Szilárd Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Hollerung Gábor a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karmestere és Miklósa Erika a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő, aki az esemény kulturális nagykövete.

Idén három napig tart a Petőfi – kultuszt éltető Petőfi – szilveszterek hagyományaira épülő   programfolyam, melynek kiemelkedő kulturális eseménye lesz a hangverseny, ahol Miklósa Erika operaénekesnő mellett színpadra lépnek Kiskőrös komolyzenei művészei, Csővári Csilla operaénekesnő és Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfónikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével.

A koncerthez nagyszabású szilveszteri vacsora is társul, hogy a kulináris élvezeteknek is hódolhassanak. A menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze. Itt kóstolhatja meg először a nagyközönség a Márciusi Ifjak által kedvelt Petőfi-féle kávélikőrt, mely több éves előkészítés után külön erre az alkalomra készült el.

A tánc is kiemelt szerepet kap, melyhez a Bodora Dance Company művészei húzzák a talpalávalót.

A Petőfi bicentenárium évében a magyar kultúra és a költészet iránt elkötelezett emberek számára különleges, egyszeri és megismételhetetlen élményt kíván nyújtani Kiskőrös város azzal, hogy mindenkit hív és vár a programfolyamra, melynek részeként a 2023-as év első óráit a város főterén, Petőfi szülőháza előtt tölthetik a résztvevők, ezzel is méltón emlékezve nemzeti identitásunk meghatározó  költőóriására.

December 30-án

16,30 kor Kiállítás-megnyitóval kezdődik az ünnepség Kiskőrös várossá nyilvánításának és a Petőfi Sándor Művelődési Központ átadásának 50. évfordulója alkalmából. Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaraterme (Petőfi tér 4/a). Majd 18 órakor A helység kalapácsát tekinthetik meg az érdeklődők a Szilveszter Társulat, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes és a Kóborzengő Zenekar előadásában. Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Központ színházterme (Petőfi tér 4/a)

December 31-én

12:30-kor folytatódik az ünneplés sorszámozott Petőfi-kötetek átadásával a költővel azonos napon születettek részére. Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Központ színházterme (Petőfi tér 4/a). Ezt követi „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.” képzőművészeti kiállítás-megnyitó 14 órakor. Helyszín: A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériája (Petőfi tér 5.)

Majd 16 órakor Szilveszteri hangverseny Miklósa Erika, Csővári Csilla, Boldoczki Gábor, a Barta Dóra Dance Company, és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Helyszín: Városi Sportcsarnok (Árpád u. 4.)

Az évbúcsúztatás 19 órakor vacsorával folytatódik a reformkori nagyjaink kedvenc ételeiből. Természetesen a tombola sem marad ki. Éjfélkor Himnusz és pezsgőbontás.

Helyszín: A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola Tornacsarnoka (Szarvas u. 2.)

00:30-kor megemlékezés Petőfi Sándor szülőháza előtt. Erre kivonulnak a város lakói is. Mint mondták, nagyon hangulatos szokott lenni. Ezt követi 1:30 kor az Újévkezdő áldás, és Petőfi Sándor eredeti 1823-as keresztelési anyakönyvének megtekintése. Helyszín: Evangélikus templom (Luther tér 3.) Majd 2 órától reggelig folytatódik a zene és a tánc. Helyszín: A Kevi Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnoka (Szarvas u. 2.)

Január 1-én

11 órakor Kiskőrös Város Fúvószenekarának újévi koncertje lesz. Helyszín: Városi Sportcsarnok (Árpád u. 4.)

A Petőfi-szilveszter kulturális programjai ingyenesek. A színházi előadásra, a szilveszteri hangversenyre, a vacsorára és az újévi koncertre a Tourinform irodában lehet elővételben a helyre szóló jegyeket megvásárolni.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.