Search
kedd 23 július 2024
  • :
  • :

Magyar Nemzeti Múzeum és az idegenvezetői szakma

Találkozott a Magyar Nemzeti Múzeum és az idegenvezetői szakma 

Tárlatvezetéssel egybekötött idegenvezetői nyílt napot szervezett a Magyar Nemzeti Múzeum 2023. január 18-án. Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, több mint 130 idegenvezető jött el, hogy informálódjon a Magyar Nemzeti Múzeum által nyújtott új lehetőségekről.

Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati és múzeumi értékközvetítésért felelős igazgatója

A rendezvény egy sajtóbeszélgetéssel indult, ahol Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati és múzeumi értékközvetítésért felelős igazgatója köszöntötte a megjelenteket és elmondta, az esemény egyik célja annak elősegítése, hogy a múzeum az utazási irodákkal és az idegenvezetőkkel szorosabban tudjon együttműködni a jövőben.

Kósa Margó, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese

Kósa Margó, a múzeum főigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy az eseményen szép számmal megjelentek a turizmussal, idegenvezetéssel foglalkozó szakemberek, ugyanis a Nemzeti Múzeumot az elmúlt években a szervezett turistacsoportok valamilyen okból kifolyólag elkerülték. Felhívta a figyelmet, hogy a múzeum egy nagyon nyitott intézmény és olyan értéket közvetít, amelyet a külföldi és a belföldi turistáknak is érdemes megmutatni: a látogatók színvonalas kiállításokkal találkozhatnak, a műkincs tartalom pedig arra ad lehetőséget, hogy mindig legyen egy-egy megújuló tárlat is.

A főigazgató-helyettes arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Múzeum szolgáltatásain is rengeteget fejlesztettek, így a látogatókat még magasabb színvonalon képes a múzeum kiszolgálni: újra kinyitott a Múzeumshop, megújult a kávéház és továbbra is üzemel a büfé és a csodálatos múzeumkertben található Auguszt Cukrászda, a két ruhatár pedig a komfortos megérkezést biztosítja mindenki számára. A nyitottságra törekvés minden téren megjelenik, így akár jegyvásárlás nélkül is el lehet tölteni időt a múzeumban, legyen szó csak egy kávé elfogyasztásáról vagy egy tárgyalás lebonyolításáról.

„A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete olyan stratégiai együttműködést kötött, amelynek keretében a múzeum az idegenvezetőket partnernek tekinti és szakmai ügyekben közös lesz a fellépés” – jelentette be Kósa Margó, hangsúlyozva az idegenvezetők kiemelkedő szerepét a megújuló múzeum népszerűsítésében.

A stratégiai együttműködés szerint az Egyesület tagjai innentől kezdve ingyenes látogathatják a múzeumot, és közös képzés is lesz a múzeum állandó kiállítási útvonalairól a jövőben: aki sikeres záróvizsgát tesz, az utána saját csoportokat vezethet ezeken a túrákon.

Az új programokról szólva kiemelte a VIP program lehetőségeket, illetve az exkluzív vacsorával összekötött új tárlatvezetéseket, amelyek a remények szerint minél több külföldi turista tetszését is elnyerik majd.

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a stratégiai megállapodás örömmel tölti el, hiszen szerinte a Nemzeti Múzeum egy olyan intézmény, ahova ha bárki belép, az azonnal libabőrös lesz. Az elnök véleménye szerint a múzeum által kitalált Top10 és Top5 elnevezésű, úgynevezett rövid tárlatvezetések kitűnően alkalmasak arra, hogy viszonylag rövid idő alatt a múzeum legértékesebb kincseit be lehessen mutatni.

A sajtóbeszélgetés után az idegenvezetőket a múzeum múzeumpedagógusai tárlatvezetésre invitálták több csoportban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.