Search
csütörtök 13 június 2024
  • :
  • :

MÁV Szimfonikus Zenekar – Mahler és Csajkovszkij remekművei

A MÁV Szimfonikus Zenekar sztárvendége Elisabeth Leonskaja zongoraművész  

A Müpaban február 9-én, este fél 8-kor a MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor-mesterbérletének idei második hangversenyén Mahler és Csajkovszkij remekművei hallhatók Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével. 

Az est sztárvendége Elisabeth Leonskaja a legendás zongoraművész, akire ma úgy tekintenek, mint a zenei előadóművészet egyik legnagyobb személyiségére. Grúziában született 1945-ben, de 1978 óta Bécsben él. 1979-ben óriási sikerrel lépett fel a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ezzel indult világkarrierje. Megszámlálhatatlan koncert, lemezfelvételek, és kamarazenei koncertek híres vonósnégyesekkel fémjelzik pályáját. Előadásában olyan összkiadások jelentek meg, mint Brahms, Liszt, Csajkovszkij, Rachmaninov zongoraversenyei, Schubert zongoraszonátái, Schumann zongoraművei.

Elisabeth Leonskaja a MÁV Szimfonikus Zenekarral Csajkovszkij G-dúr zongoraversenyét adja elő

A művet 1879-80-ban komponálta a zeneszerző, miután egyik barátjának, Nyikolaj Rubinsteinnek kifogásai voltak az előző, b-moll versenyművel kapcsolatban, és ezzel az új szerzeménnyel akarta őt „kiengesztelni”. A G-dúr zongoraverseny ősbemutatójára 1881. novemberében New Yorkban került sor, a szólót Madelin Schiller játszotta, a New Yorki Filharmonikus Zenekart Theodor Thomas vezényelte. Az ősbemutatót Nyikolaj Rubinstein nem érhette meg, mivel 1881 tavaszán elhunyt.

A hangverseny nyitányaként Mahler: Blumine című műve hangzik el, amelynek érdekessége, hogy eredetileg az I. szimfóniájának egyik tétele volt, de később kihagyta a szerző. A címe megközelítő fordításban: Virág-zene.

A Blumine kottáját 1966-ban egy angol kutató találta meg, majd egy évvel később Benjamin Britten ezzel a tétellel kiegészítve adta elő az I. szimfóniát.  Azóta a karmesterek döntik el, hogy a teljes, vagy a rövidebb változatot választják-e, de a mű gyakran elhangzik önálló hangversenydarabként is – mint ezen a hangversenyen. Vezényel Farkas Róbert.

A program zárásaként Mahler I. szimfóniája hangzik el, amelynek külön érdekessége, hogy az ősbemutatója Budapesten volt 1889-ben.

A Filharmóniai Társaság Zenekarát a zeneszerző vezényelte, aki akkor a pesti Operaház vezető karmestere volt (1888-1891). A műnek irodalmi alapja van (igazi romantikus jelenség): Jean Paul A titán című regénye. Koncertműsorokon gyakran ma is feltüntetik ezt a címet, pedig Mahler később visszavonta azt. Vallomása alapján egy szenvedélyes szerelem ihletésére született az I. szimfónia.

A bérlett mellett jegyek is kaphatók: https://mavzenekar.hu/event/mahler-csajkovszkij/

Müpa 2023. február 9. csütörtök 19:30

MÁV Szimfonikus Zenekar

Műsor:

Mahler: Blumine – az I. szimfónia eredeti második tétele

Csajkovszkij: G-dúr zongoraverseny, op. 44

Mahler: I. (D-dúr, „A titán”) szimfónia

Közreműködők: Elisabeth Leonskaja – zongora

Vezényel: Farkas Róbert

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.