Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

MAGYAR EXPO SIKEREK (1851-2021)

Magyar EXPO – sikerek a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, időszaki kiállítása a Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) címmel 170 év 32 világkiállításán megjelent magyarok sikereit mutatja be.

A kiállítás szinte a lehetetlenre vállalkozott: a világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyak legtöbbjét felkutatta és a lehető legnagyobb számban be is mutatja.

A tárlat voltaképpen a magyar állam nemzeti identitásépítésének egyik, ha nem a legfontosabb nemzetközi színtereként mutatja be a magyarság világkiállítási megjelenéseit és sikereit. Évszázados magyar cél: elhelyezni magunkat Európa és a világ térképén. A tudatos magyar imázsépítés 170 éve – a nemzeti identitás kultúrtörténete is lehetne az alcím.

A gyűjteményben a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.

Az elmúlt 170 év világkiállításaiból olyan ikonikus műtárgyakat, felemelő és érdekes történeteket mutat be a kiállítás, amelyeken keresztül egy nem mindennapi magyar sikertörténet rajzolódhat ki a figyelmes szemlélő előtt.

A kiállítás célja a magyarok világkiállítási szereplésének, sikereinek bemutatása a világkiállítások nemzetközi terében. A gazdag tárlat egyúttal foglalkozik a világkiállítások létrejöttével, jelentőségével, az emberiségre gyakorolt hatásával is.

Még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, amely mintegy 60 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó, több mint 500 darab műtárgyat mutat be egy helyen.

A tárlatban a Herendi, Zsolnay gyár remekei, Rómer Flóris naplója, Vikár fonográfhengerei mellett olyan festők művei szerepelnek, mint Markó, Than, Lotz, Madarász, Székely, Munkácsy, Szinyei Merse, Csók, Csontváry Kosztka Tivadar.

A kiállítás 2023. augusztus 20-ig tekinthető meg

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.