Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

ESSENTIA ARTIS – egy különleges összművészeti seregszemle

Különleges összművészeti seregszemle a Pesti Vígadóban

A 2023 március 2-tól kezdődő, egy hónapon át tartó összművészeti esemény mintegy 70 kortárs művésszel és 70 ingyenes programmal várja az érdeklő­dő­ket a Pesti Vigadóban. A 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramban az MMA minden évben 100, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák.

A rendezvény sajtó­tájé­koz­tatóját február 15-én tartották a Centrál kávéházban.  

Az Essentia Artis a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata, amelyet első ízben 2023 márciusában rendeznek meg az MMA székháza, a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítóterében. Az esemény során az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

A sajtótájékoztatón dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára elmondta, hogy az MMA több mint tíz évvel ezelőtt elsősorban közfeladatok ellátására, azaz a kortárs magyar művészeti élet támogatására jött létre. Majd hozzátette: az intézmény azóta is olyan szerteágazó eszközrendszert igyekszik kiépíteni, amivel különböző módon tudja segíteni a mai magyar művészeti életet. Ennek az egyik eleme az a hároméves ösztöndíjrendszer, ami a legkülönbözőbb művészeti ágakban alkotó művészek és művészeti szakemberek számára ad lehetőséget, nemcsak anyagi támogatást, hanem közösségszervezés formájában is. Majd Kiss János, az MMA alelnöke mondta el gondolatait.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója beszédében arra emlékeztetett, hogy már az 1992-ben megalakult MMA egyesület alapító tagjai is kezdetektől arra törekedtek, hogy a különböző művészeti ágak közösen alkossanak a felelős gondolkodás jegyében.

Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis egyik kurátora pedig azt hangsúlyozta, hogy az „őrizni, használni, teremteni” arra utal, hogy a feltárt értékeket hogyan lehet a jövő számára mai eszközökkel, mai körülmények között alkalmazni.

Serfőző Krisztina programigazgató ismertette az Essentia Artis programjait.

KIEMELT PROGRAMOK

Tiszta forrásból – 2023. március 9.
Bartók születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg: Káel Norbert és Berecz Mihály zenei előadásait élvezheti a közönség, a divat szerelmesei számára pedig számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik. A magyar divattervezés kiemelkedő alkotói arról folytatnak diskurzust, hogy hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek vonatkozásában.

Őrizni, használni, teremteni – 2023. március 16.
Március 16-án a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről.

A Közösség ereje – 2023. március 22.
E napon a fiataloké a délelőtt: Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zene világát és kiderül az is, mit üzennek a zeneszerzők, míg Navratil Andrea népzenei utazásra invitálja a legkisebbeket. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; többek közt szó lesz a hamvasi filozófiáról, a magány és közösség összefüggéseiről, valamint a hit erejéről. A napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják.

Kultúra és innováció – 2023. március 29.
A program során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta csellóművész, Krulik Eszter hegedűművész, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

Ifjúsági rendezvények

Az ifjabb korosztály márciusban húsz program közül is válogathat: többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket a Duna-parti Tündérpalotában, emellett tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata, míg a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni. A gyerekedukációs programokra elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

A 2023. március 2. – április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

Újra lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára

2023 február 14. és március 27.között ismét lehet pályázni a 2023–2026-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra 100 alkotónak, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte a 18., de még nem töltötte be az 50. életévét.

A kedvezményezettek három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesülnek.

Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján

Az ösztöndíjprogram célja a magas színvonalú alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenység támogatása, anyagi feltételeinek megteremtése. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a művészetelmélet, a népművészet, a színházművészet és a zeneművészet területéről várják a pályájukon már értékelhető eredményeket felmutató pályázókat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.