Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál

Az énekhang ünnepe – Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál

Április 2. és 5. között rendezi meg a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivált az Interkultur Hungaria Nkft. – aki egyben a méltán közkedvelt Zempléni Fesztivál szervezőjeként is ismert – és németországi társszervezete, az európai kórusversenyszervezés egyik legismertebb, magyar vezetésű szereplője, a meeting music.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, aki immár 35 éve amellett, hogy megálmodta egy akkoriban teljesen újszerű lebonyolítású kórusverseny életre hívását, saját kórusával, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjaival 1988-ban meg is rendezte az első ilyen kórustalálkozót. Az 1989-ben megtartott második BNK óta – a járvánnyal terhelt 2021- es esztendő kivételével – minden páratlan év tavaszán hazai és külföldi énekkarok sokaságát, színe-javát vonzza a rendezvény.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny 1988-ban attól számított újszerűnek, hogy az élvonalbeli kórusokon túl fölkínálta a lehetőséget mindazon közös éneklésben örömét kereső közösség számára, akik a megmérettetés mellett olyan szakmai minősítést is szívesen fogadnak, ami a fejlődésben, a továbblépésben segíti őket.

A többféle versenykategória lehetővé teszi, hogy minden kórus a maga tudásának, felkészültségének megfelelő versenytársakkal mérkőzzön meg, de arra is mód van, hogy akik kérik, a nemzetközi zsűri tagjaitól „órát vegyenek”. Ez az „Inchoral” fantázianévvel illetett szisztéma minden résztvevőnek fölkínálja a lehetőséget arra, hogy reális képet kapjon arról, hol tart; ugyanakkor nem a vereség okozta keserűséggel, hanem minden kórus pozitív élményekkel távozhat a verseny végeztével. A módszer azóta elterjedt a világban és az efféle versenyek az énekhang, az éneklés ünnepeivé váltak.

Az idei Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen előreláthatólag közel harminc kórus vesz majd részt, a mezőny egyharmada külföldi. Jön hozzánk két-két osztrák és svéd, valamint egy-egy észt, ír, norvég, román és török társulat, magyar résztvevők Nagykanizsától Pécsen át Orosházáig, ill. Székesfehérvártól Budapesten és Budakalászon át Gödöllőig képviseltetik magukat, s lépnek majd színpadra.

A 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál érdekessége, hogy most először a Magyar Zene Háza Nagyterme ad otthont a kategóriánkénti kétnapos versengésnek, ugyanakkor április 5-én, a zárónapon a szokásos módon a Müpába várják az érdeklődőket.

A kórusmuzsika kedvelői április 3-án délelőtt 9 órától, míg másnap már 3/4 9-től követhetik nyomon a versenyzők fellépését. A zárónapon, április 5-én 19 órakor a Budafoki Dohnányi Zenekar és a verseny résztvevőivel kibővített Budapesti Akadémiai Kórustársaság Hollerung Gábor vezényletével Carl Orff: Carmina Buraná-ját adja elő a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ezt követi a kategóriagyőztes kórusok nagydíjért folytatott versenye, az eseménysorozat záróakkordjaként pedig az ünnepélyes díjkiosztó.

További információ:

https://www.interkultur.hu/magyar/interkultur/xviii__bnkf/231/231/231/231/1/1

https://iq.jegy.hu/program/carmina-burana-budapesti-nemzetkozi-korusverseny-144730/943837