Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Liszt koncert a Belvárosi Főplébánia-templomban

Húsvét alkalmából Liszt koncert a Belvárosi Főplébánia-templomban

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész rendhagyó műsorral készül április 1-én a Belvárosi Főplébánia-templom csodálatos terében. A Junior Prima Díjas orgonaművész Liszt koncertjeinek sorában kiemelkedő helyet foglal el az április 1-i esemény, amikor Húsvét alkalmából a szerző túlvilággal, transzcendenssel, elmúlással kapcsolatos műveire fókuszál, amelyek az életmű kiemelkedő, meghatározó darabjai.

„Bár korunkban nem divat az elmúlással, túlvilággal foglalkozni, úgy gondoltam, hogy ezek a számomra orgonaművészként és Liszt-kutatóként egyaránt meghatározó művek a nagyböjtben időszerű, hogy együtt kerüljenek műsorra. A közelmúlt nemzetközi eseményei, a szomszédos háború, vagy a törökországi földrengés is okot adnak arra, hogy megemlékezzünk az eltávozottakról. Liszt Ferenc számára A halottak című gyászóda és a Weinen, Klagen-variációk megírása egyfajta lelki feldolgozása volt az őt ért veszteségeknek, ezért hiszek benne, hogy korunkban is gyógyírt jelenthet a lélek számára a meghallgatásuk. Bízom benne, hogy a koncert alcíme ‒ Vigasz a gyászban ‒ nem fog senkit sem eltántorítani attól, hogy eljöjjön és elmerüljön a Belvárosi Főplébánia-templom csodálatos akusztikájában felcsendülő Liszt remekművek különleges atmoszférájában”.

(Mészáros Zsolt Máté)

Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, aki a templom jelenlegi zeneigazgatói pozícióját betölti, aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ‒ ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozatának keretében mutatja be. Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket, és a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait.

A korábban márciusi időpontra meghirdetett koncert akkor technikai okokból – a hirtelen felmelegedés következtében szükséges orgonajavítás okán – elmaradt, ennek pótlására kerül sor április 1-én. A koncerten Kautzy Armand színművész is közreműködik. Újra elhangzik a két művész közönségkedvenc műsorszáma, Liszt Ferenc A halottak című gyászódája.

2023. április 1. (szombat) 19:30 ‒ Vigasz a gyászban

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész koncertje

Közreműködik: Kautzky Armand színművész

Műsor:

Evocation à la Chapelle-Sixtine 15’

IV. (Desz-dúr) consolation (Adagio) 3:30

A halottak 9’

V. (E-dúr) consolation (2:50)

Requiem für die Orgel

VI. (Desz-dúr) consolation (Tröstung) 3’

„Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” ‒ variációk 18’

Mészáros Zsolt Máté

A Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat és a Doktornadusz Önkormányzat elnöke. Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját, 2021-ben és 2022-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. 2022-ben kiválasztották a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán, illetve a Vesztprémi Egyházmegye Gizella mise pályázatán. Díjnyertes misekompozíciója 2023-ban a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom hivatalos ordináriuma lett. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.