Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Magyar Díszkertészek

NAGY TAVASZI VIRÁGÜLTETÉS

Itt a tavasz, birtokba vehetjük a kertet, a teraszt, a balkont. Lehetőségünk nyílik a természettel való szorosabb harmónia visszaállítására, az Ember-Növény barátság megerősítésére. Nemcsak az életterünk növekszik meg szinte végtelenre, hanem az egyik legjobb hobbi, a kertészkedés tárháza is kitárul, az alkalmazható növények, fajták, zöldség-, fűszer- és balkonnövények színes, illatos, ízes, varázslatos, divatos és izgalmas skálájával együtt.

Fotó: Dr. Orlóci László a Fűvészkert igazgatója és Treer András

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete sajtótájékoztatót tartott a budapesti Fűvészkertben, hogy segítse a lakosság tavaszi kert-, balkon-, terasz szépítő munkáját, egyben rámutasson, a hazai növényházi dísznövénytermesztők termékeire, az általuk nevelt gazdag és korszerű egynyári-és balkonnövény, évelőnövény, gyógy-, és fűszernövény választékra. Az eseményt dr. Orlóci László a Fűvészkert igazgatója és Treer András nyitotta meg.

A termékek felhasználásának bemutatása jó hangulatban zajlott. A rendezvény házigazdái olyan közismert személyekkel beszélgettek, akik maguk is sok tapasztalattal rendelkező komoly kertművelők. Borbás Marcsi gyógy-, és fűszernövényeket, McMenemy Márk zöldségpalántákat, Szomorú Miklós évelő növényeket, Móri Imre egynyári és balkonnövényeket ültetett teraszokra, balkonokra, ablakokba elhelyezhető ládákba, edényekbe.

Borbás Marcsi az egy.hu médiaplatform tulajdonosa a gyógy-és fűszernövényekkel kapcsolatban kiemelte, többségük nagy előnye, hogy évelőként viselkedik, nem szükséges minden évben vetni. A magas beltartalmú, ízletes fajok jól elvannak nagyobb méretű balkonládákban, cserepekben önállóan vagy vegyesen ültetve. Egy-egy ehető virágú dísznövénnyel társítva nemcsak hasznos, de mutatós kompozíciók készülhetnek. Szakmai társa Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke volt.

McMenemy Márk, a hobbi kertészeti magazin, a kert.tv létrehozója a balkonokon, teraszokon megtermelhető friss zöldségfélékről beszélt. Sok közülük, így a paradicsom, paprika, padlizsán, petrezselyem, zeller, spenót, különböző leveles salátafélék palántái nagyobb edényekben is felnevelhetők. Mindig kéznél vannak, friss csemegék. Egyre több, kis helyet igénylő, cserépben nevelhető gyümölcsfa is megjelent az árudák kínálatában, ezekre külön is fölhívta a figyelmet, érdemes próbálkozni vele. Szakmai társa Treer András a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szakmai vezetője volt.

Szomorú Miklós az Egy Kertész Kertje blog szerzője a lágyszárú évelő növények varázslatos világába kalauzolta el a jelenlévőket. Minden évszakban gyönyörű színfoltok alakíthatók ki a virágzó és csak a levelükkel díszítő fajok kombinációjával. Kiválasztásuknál érdemes a növények igényéből felkészülni a szerint, hogy napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre kerülnek. Ültetésre a lehetőségekhez mérten nagyobb edényeket válasszunk, hisz a növényeknek több évre szólóan teremtünk életteret. Ezzel arra is rámutatott, hogy az évelő növényeket nem kell minden évben újra ültetni, a szabadban töltött téli hónapok után maguktól megújulnak. Szakmai társa Patkós István, a Beretvás Kertészet munkatársa volt.

Móri Imre virágkötő mester, mesteri kompozíciókat készített egynyári és balkonnövényekből. Balkonládákat, alacsonyabb, magasabb növénytartókat használt föl, melyek anyagukban, külső megjelenésükben is mutatós teraszdíszek. A növényféleségek bátor kombinálására bíztatott. Tetszetősek az egy szín árnyalatait vagy a harsogó színeket vegyesen tartalmazó növényegyüttesek. A jó minőségű, tőzeget is tartalmazó virágföld használatának fontosságát külön hangsúlyozta. Szakmai társa Pethő Zsolt a Beppler Kft. munkatársa.

Végül bemutatásra került az ez alkalomra készült „ültetni menő” kisfim, mely ITT tekinthető meg.

A sajtótájékoztatón információt kaptunk a hazai áru előállító kertészek és a kapcsolódó egész ágazat munkájáról is. Megtudtuk, hogy 200 ha felületen közel 2000 gazdasági egység foglalkozik a felhasználásra kerülő egynyári és balkonnövények előállításával. Évente mintegy 52 millió cserép növényt állítanak elő, melyből a legmeghatározóbb termékek a 10 millió db muskátli, 14 millió db árvácska, és 2 millió kankalin, a maradék 26 millió az összes többi egynyári palánta együtvéve. A tavalyi év második félévében bekövetkezet jelentős energiaáremelkedés új kihívás elé állította a termelőket, bizonyos fajták mennyiségét csökkenteték, míg más fajtacsoportok előtérbe kerültek. Mindezek ellenére a balkonnövények piaca hosszú évek távlatában emelkedik. A nemesítőházak egyik célja mindig az, hogy újat, divatos színt, szép formát hozzanak, emellet a szárazságtűrés és hőtűrés is a nemesítők fő feladatává vált.