Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Magyar Természetfotó Nagydíj

Átadták a Magyar Természetfotó Nagydíjat

A Varázslatos Magyarország kihírdette a 2022-es természetfotó pályázatának nyertesét és megnyitotta idei fotókiállítását 

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében április 4-én összegyűlt a magyar természetfotózás és természetvédelem színe-java, fotósok, a nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei és természetszeretők töltötték meg a 300 fős patinás termet.

Az est házigazdája a népszerű tv műsorvezetője, Gundel Takács Gábor volt. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László nyitotta meg.

Majd Balczó Bertalan természetvédelméért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a vendégeket.

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója köszöntőjében visszaemlékezett a kezdetekre, majd rátérve az idei pályázatra elmondta, hogy a 2022-es pályázati évad mezőnye nagyon erős volt, a fotósok 9 pályázati kategóriában, csaknem 4000 fotóval versenyeztek, ezzel gazdagítva a VM több mint 40 ezer természetfotóval rendelkező képgalériáját. Mint mondta, a VM az ország legizgalmasabb és legnagyobb kihívásokkal bíró fotós megmérettetése, hiszen a havi pályázatok mellett a résztvevőknek egész évadon át alkotniuk kell, és képeik legjavát kell benyújtaniuk, ha a képeikre kapott pontszámaik alapján a ranglista élére akarnak kerülni, és meg szeretnék nyerni A Magyar Természetfotó Nagydíját. Majd megköszönte a zsűri munkáját.

A szakmai zsűri tagjai Máté Bence, Potyó Imre és Suhadya László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes volt, akik mind megjelentek az eseményen.

A program egyik fénypontja volt, amikor Gundel Takács Gábor egy rögtönzött, kötetlen beszélgetést tartott Máté Bencével, Daróczi Csabával és Potyó Imrével, akik elhozták néhány izgalmas képüket is, hogy ezek készítésének kulisszatitkairól meséljenek.

Az est második felében adták át a várva várt díjakat. A fő-és alkategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító, a VM-mel 2022-ben közös pályázatot hirdető National Geographic Magyarország magazin színeiben ifj. Vitray Tamás főszerkesztő, az UNESCO Magyar Bizottság képviseletében Dr. Soós Gábor főtitkár, valamint a Theodora ásványvíz képviseletében van der Wildt Nikolett marketingigazgató nyújtották át. A Metrirep különdíját a tulajdonos (és egyben a VM pályázatának szakmai elnöke) Barbalics Nándor, a Magyar Természetfotósok Szövetségénekelnöke, a naturArt különdíját pedig Fáth Péter adta át.

A legizgalmasabb részhez elérkezve megtudhattuk, hogy kik lettek A Magyar Természetfotó Nagydíjának dobogósai. A nyerteseknek Gaál Péter, a VM alapítója és Kövesi Eszter ügyvezető adta át díjaikat.

A 3. helyen Kocsis Ferenc végzett, aki az Arany Daru szobor bronz változatát kapta meg, a 2. helyezett, Kaszás Norbert egy ezüst szobrot vett át, a nagydíjat megtestesítő Arany Daru szobrot pedig Daróczi Csaba érdemelte ki, aki a VM-et immár hetedik ízben nyerte meg. Csaba győzelmének különlegessége, hogy idén kizárólag a kompakt kategóriában versenyzett, csakis mobiltelefonnal és GoProval készített képekkel, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a jó természetfotó készítéséhez nem feltétlenül szükséges drága felszerelés, jó fotós szem viszont annál inkább.

A szobrokat, a Varázslatos Magyarország emblematikus daru logójára utalva, Dienes Szilárd szobrászművész tervezte és készítette, a nagydíjasok emellett pedig átvehették Skerletz Zsófia festőművész akvarelljeit, amelyet a művésznő a fotósok képei alapján készített el.

Majd a közönség egy képvetítésben is gyönyörködhetett a ranglista 50-4. helyezettjeinek képeiből.

A VM nagy bejelentéssel is készült: új zsűritaggal bővül a 2023-as zsűrigárda Britta Jaschinski személyében. Az egyedülálló fotóriporteri stílusáról ismert természetfotós és fotózsurnaliszta korunk egyik legbefolyásosabb fotográfusa, aki számos nemzetközi díjat, köztük az év fotóriportere címet is elnyerte. Munkája során gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket. Képeiben egyaránt visszaadja a természet szépségét és törékenységét.
Britta Jaschinski Photographers Against Wildlife Crime címmel létrehozott egy nemzetközi fotós csoportot, melynek tagjai a képeikkel segítenek véget vetni a vadon élő állatok illegális kereskedelmének. A neves fotográfus jelenleg a német GDT természetfotós pályázat, a brit Wildlife Photographer of the Year és a World Press Photo pályázatok zsűritagja – 2023-tól pedig a Varázslatos Magyarország csapattagjának is tudhatjuk. Britta egy videóüzenetet küldött a magyar természetfotósoknak, amelyben elmondta, hogy milyen szempontok alapján fogja értékelni az alkotók munkáit.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a Múzeumban a 70 alkotó 209 képéből készült kiállítást. A tárlaton kiemelt helyet kapott A Magyar Természetfotó Nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhattak a résztvevők. A kiállításon egy reprezentatív válogatás mutatta be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát. A tárlat idén nyolc helyszínen tekinthető meg a fővárosban, illetve vidéki kiállítóhelyeken:

Magyar Nemzeti Múzeum

  1. április 4. – május 4.

Gödöllői Királyi Kastély – IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál

  1. május 5 – 22.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum 

  1. május 22. – július 9. – Múzeumok Éjszakája: június 24.

Magyar Természettudományi Múzeum

  1. július 10. – augusztus 18.

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál  

  1. augusztus 18. – szeptember 16.

K16 Kortárs Galéria, Vác

  1. szeptember 17. – október 17.

Flesch Központ – a Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár 

  1. október 18. – november 15.

evosoft Hugary Kft, Infopark

  1. november 17. – 2024. február 28.

 Az élő közvetítés visszanézhető: